A Covid a magyar katonaságot sem kímélte

A honvédelmi szerveknél október végén rendelték el a kötelező oltást.

2021. december 28., 16:30

Szerző:

Összesen 16 halálos áldozata volt a járványnak 2021-ben a katonák és honvédelmi alkalmazottak körében – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Spirit FM egyik műsorában. A honvédségnél október végén rendelték el a kötelező oltást, a vakcina első dózisát december 1-ig kellett felvenni a dolgozóknak. 

Benkő Tibor megemlítette a hathavi illetményt, illetve, hogy január elsejétől 10 százalékos béremelésre számíthatnak. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a honvédség 50 katonája felkészült arra, hogy elinduljanak a határra segíteni, ha Lengyelország igényt tart rá. 

„A lengyel-fehérorosz határon jelentősen enyhült a nyomás, de a veszély továbbra is fennál”

– véli a miniszter, hiszen a menekültek Nyugat-Európába szeretnének eljutni, és ehhez keresnek útvonalat. 

„Józan ésszel gondolkodva, most ott nem lehet háború”

– ezt már az ukrán-orosz feszültségre utalva jelentette ki Benkő. Hozzátette: „azért nem támogatjuk Ukrajna NATO-csatlakozását, mert ők nem voltak jó szövetségeseink a kárpátaljai magyarokkal való politikájuk tekintetében.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Benkő Tibor honvédelmi miniszter koszorúz a kormány nevében a Magyar Hősök Emlékkövénél a magyar hősök emlékünnepén Budapesten, a Hősök terén 2021. május 30-án Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.