A budapesti szállodások szerint nem lesz turizmus a nyáron

A koronavírus járvány utáni könnyítések eddig még nem hozták meg a várva várt eredményt a szállodaiparban.

2021. július 6., 18:16

Szerző:

Annak ellenére, hogy az EU határain belül már szabadon közlekedhetnek a polgárok a vakcinaútlevéllel, illetve a futball Európa-bajnokság rendezőinek egyike volt a főváros, valódi fellendülés nem tapasztalható a turisztikai ágazatban a budapesti szállodaigazgatók nyilatkozatai alapján. A július elsejétől életbe lépő vakcinaigazolványtól várta a járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat a külföldi vendégek újbóli érkezését. Hiába szabad az út az EU határain belül, a 2019-es év hasonló időszakához képesti vendégéjszakák adatai messze alulmaradnak.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a 40-50 százalék feletti foglaltságot még a budapesti Eb-meccsek alatt sem sikerült meghaladnia a szállodák többségének, pedig ettől várták a csodát a szakemberek is. A szállodák nagy része emiatt még mindig a koronavírus-járvány okozta veszteségeket próbálja mérsékelni ahelyett, hogy a nyereséget termelnének.

Az elnök a jövőbeni forgalom növekedésének lehetőségét az autós turizmusban látja. Véleménye szerint a környező országokból érkezhetnek így vendégek, és egyébként is kedvelt célpont körükben a főváros. Flesch Tamás a hvg.hu-nak adott interjújában kitért arra is, hogy a vidékről érkező turisták számára Budapest még mindig nem elég vonzó célpont, és nagyobb erőbefektetést igényelne ennek megváltoztatása, mivel a fővárosi vendéglátóhelyek ehhez kevesek.

Kovács Balázsnak, az egyik legnagyobb magyarországi szállodalánc, a Danubius vezérigazgatójának helyzetértékelése sem túl pozitív. Mint mondta, fogalma sincsen, hol laktak a futball Eb idején Budapesten tartózkodó turisták, mert biztosan nem a szállodákban. A vezető szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az ágazatban az alacsony foglaltság mellett súlyos problémát jelent a munkaerőhiány is. A koronavírus-járvány alatt sok munkavállaló az elbocsátások következtében máshol helyezkedett el, és nem kíván visszatérni a turizmusba. A korábbi évekhez képest már a turizmus-vendéglátás szakon is várhatóan kevesebb jelentkező lesz az ágazatban tapasztalható bizonytalanságok miatt.

A budapesti szállodákra nem kis feladat vár a következő években. Újra nyereségessé kell válniuk a legsújtottabb szektorként, illetve meg kell állítaniuk a munkaerő fokozott elvándorlását is az ágazatból.

(Kiemelt kép: Shutterstock)