A boltok kevesebb kedvezménnyel készülnek karácsony utánra

A chiphiány erősen meghatározza a boltok lépéseit.

2021. december 26., 07:17

Szerző:

Az ellátási láncok akadozása miatt ugyanis az idei évben jóval mérsékeltebb kedvezményekkel készülnek az kereskedők. Vámos György, az OKSZ főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta, ugyan a két ünnep között már elindulnak, majd januárban erősebben folytatódnak az leértékelések, a korábbi évekkel ellentétben azonban az igazi gigaakciók várhatóan elmaradnak.

December 27-én, azaz hétfőn újra kinyitnak a bevásárlóközpontok. Általában sokan várják ezt az időszakot, hiszen hagyományosan ilyenkor lehet megcsípni a legütősebb akciókat. Az elmúlt években nem volt ritka, hogy akár 30-50-70 százalékkal is olcsóbban vehettünk meg egy-egy terméket, de szintén elterjedt volt ilyenkor az egyet fizet, kettőt kap akció; illetve az ún. "áfamentes" napok is, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerültek jóval kevesebbe. Az idei évben azonban hiába várjuk a mindenre kiterjedő gigaakciókat.

Az elmúlt években a leárazások első hulláma már december első felében, de legkésőbb néhány nappal szenteste előtt elindult a kiskereskedelemben, idén azonban ez a legtöbb piaci szereplőnél elmaradt. Ennek oka elsősorban az elszálló infláció, amely fékezi a piaci szereplők árképzési lehetőségeit” – árulta el a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György hozzátette, hogy az infláció mellett tovább nehezíti a kereskedők helyzetét az ellátási láncok elhúzódó akadozása. Mint azt a főtitkár példaként említette, a csomagolóanyag-, illetve a chiphiány is komolyan befolyásolja a hagyományosnak tekinthető leértékeléseket. Az OKSZ főtitkára azonban megnyugtatott mindenkit: „A két ünnep között, illetve januárban természetesen jobban pörögnek majd az akciók.” Azt viszont leszögezte, hogy ezek hatósugara jóval kisebb lesz.

Jóval kevesebb üzletben lesznek valódi készletkisöprő akciók, és az diszkontált termékek számát illetően is visszafogottabb akciós hullámmal számolhatnak a vásárlók

– mondta Vámos György.

Mint azt feljebb is írtuk, az idei évben tehát aligha számíthatunk igazi készletkisöprő akciókra, a több mint 50 százalékos kedvezmények ritkák lesznek, mint a fehér holló. A Pénzcentrum iparági információi szerint a két ünnep közötti napokban jellemzően 5-10%-os diszkonttal kerülnek majd ki a beragadt (vagy visszahozott – erről részletesebben lásd keretes írásunkat) termékek a boltok polcaira, januártól pedig találkozhatunk majd 15-20%-os kedvezményekkel is.

Az idei évben is sokan vannak, akik visszavinnék a boltba a karácsonyra kapott ajándékokat. A Pénzcentrum nemrég összegyűjtött minden fontos tudnivalót, mi a teendő akkor, ha valakinek nem lett jó vagy éppen tetszetős valamelyik ajándék. Ha visszavinnéd, amit vásároltál, vagy kaptál, nézd meg, hogyan teheted meg.

Fontos azonban kiemelni, hogy az akciókat várhatóan nem egységesen hirdetik majd meg; boltonként (adott láncon belül is, a készlettől és a helyi vásárlói igények függvényében) és termékkategóriánként is komoly eltérések lehetnek az árképzésben. Az elmúlt évek tapasztalata az volt, hogy ilyenkor leginkább a téli ruhákat, lakberendezési tárgyakat, és műszaki cikkeket éri meg vásárolni. Idén azonban – a chiphiány miatt – az akciós termékek listájáról jellemzően lekerülnek az informatikai és különösen a szórakoztató elektronikai eszközök.

(Kiemelt kép: Illusztráció)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.