Új dizájnt kaptak a százforintos érmék

Egymillió példányt bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Honvédség 175. évfordulóját ünneplő forgalmiérme-emlékváltozatából.

2023. május 23., 10:25

Szerző:

A kibocsátott 100 forintos érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a Magyar Honvédség alapértékeit jelképező motívumok láthatóak Kovács Zoltán szobrászművész tervezésében. A kibocsátás a magyar honvédelem napjához igazodik, ami kormányhatározat alapján 1992. óta annak az emléknapja, hogy a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

Az érme belső magjában a Magyar Honvédség jelmondata, „A Hazáért” felirat, a külső körgyűrűben, gyöngysorszegélyen belül, köriratban fent a Magyarország, lent a 175 éves a Magyar Honvédség felirat, valamint a 2023 verési évszám olvasható.

Az érme anyagösszetétele és mérete megegyezik a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmével, használható lesz fizetéskor is. Az egymilliós keretből 12 ezer darab az első napon normál verdefényes veretként sorszámozott díszcsomagolásban lesz elérhető, amelynek hátoldalára a sorszámon kívül egy egyedi QR-kódot tartalmazó matricát is elhelyeznek. Az MNB Pénzmúzeum nevű mobilapplikációjának segítségével a díszcsomagolt első napi veretet a tulajdonosa digitálisan is regisztrálhatja.

Az új 100 forintos érme gyűjtői termékként, 20 darab érmét tartalmazó rolnikban is elérhető lesz.

(Kiemelt képünk: montázs. Forrás: MNB.)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.