45 milliárd forintot költenek a magyarok gyógyszerekre

Júliusban vényköteles gyógyszerre 45 milliárd forint költött a lakosság, ebből a tb-támogatás 34 milliárd volt.

2021. szeptember 17., 14:53

Szerző:

A vg.hu utána járt, hogy a magyar ember mennyit költ gyógyszerre. A kutatás végeredménye igazán ijesztő, napi fél millió gyógyszert vált ki a magyar ember. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nyári hónapban naponta 501 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban a kiváltott napi dobozszám még 525 ezer volt. De a koronavírus-járvány kezdetén a napi dobozforgalom meghaladta a 721 ezret is. 

2021 júliusában a kiváltott gyógyszerek tb-támogatása és térítési díja az előző év azonos időszakához közeli értéket mutatott – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Összesen 45 milliárd forintot költött receptköteles gyógyszerre a lakosság, amiből 11 milliárd volt a térítési díj és 34 milliárd a tb-támogatás összege. Egy hónappal korábban még 47 milliárd forint volt a gyógyszerköltés, az idei évben a legtöbbet eddig márciusban hagytak a gyógyszertárban a betegek, akkor 49 milliárd volt a patikaköltés.

2021 júliusában a támogatott gyógyszerek tízezer lakosra jutó napi dobozforgalma csökkent az előző havi mennyiséghez képest, leginkább Budapesten, legkevésbé Veszprém és Somogy megyében. Baranyában a tízezer lakosra jutó napi forgalom 623 doboz volt, az országos átlag 515, Budapesten pedig 458 doboz gyógyszerkiváltás jutott tízezer főre. A legkevesebb gyógyszert a Pest megyében élők váltották ki, a tízezer főre jutó napi dobozszám 455 volt – olvasható ki a KSH adataiból.

(Kiemelt képünk Gyógyszertár illusztráció Budapest, 2020.02.04. Fotó: Veres Viktor)