Kiderült, mit épít Mészáros Lőrinc a Citadellára

Mutatjuk a részleteket.

2022. január 5., 13:11

Szerző:

A szerdán megjelent uniós közbeszerzési értesítő szerint pár nappal karácsony előtt újabb munkát kapott a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV Építőipari Zrt. és a szintén NER-közeli Garancsi István Market Építő Zrt, írja a HVG.

A közbeszerzés ugyan nyílt pályázat volt, de csak egy jelentkező akadt. A ZÁÉV-Market páros tavaly december 22-én írta alá a szerződést. 

A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 milliárd forint értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége két százalékot, tehát 106 millió forintot tesz ki.

Az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. kiírása szerint a feladatok közé tartozik egy több elemből álló zászlótartó rúd legyártása, melynek 35 méter magasnak kell lennie. Ezen lesz majd a 6-szor 12 méteres nemzeti lobogó, amit egy motoros szerkezettel egészítenek ki. Ugyan a zászlóhúzó motor beépítése még a közbeszerzési feladatok közé tartozik, de az áramellátás biztosítása már nem.

A közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciója a felületek letisztításával, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolításával és a gyenge, mállott részek leszedésével történik meg. A falrekonstrukció során a szakemberek újjáépítik a vörös mészkő fedlapokat is.

(Kiemelt kép: Turisták várost néznek maszkban a Citadellán, Budapesten. 2021.04.02. Fotó: Dimény András)