341 gyanús aláírást találtak az Orbán család ügyvédjeként ismert képviselőjelölt ajánlóívén

2018. március 17., 20:17

Szerző:

Feljelentésre készül Oláh Lajos, a budapesti 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, a helyi választási bizottság DK-s delegáltja, aki összehasonlította a fideszes jelölt, Bajkai István, és a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért jelöltjének, Bagyó Hildának az ajánlóíveit, és kiderült, hogy 341 esetben ugyanaz a személy ajánlotta mind a két jelöltet, de az ajánlást kísérő aláírások eltérnek egymástól – írja az Index. Kilenc esetben halott vagy már nem a kerületben – Terézvárosban vagy Erzsébetvárosban élő személy ajánlását tüntették fel a két párt ajánlóívein. Magyarországon egy-egy választónak szabad több jelöltet is ajánlania, aláírásokat másolni vagy hamisítani viszont nyilvánvalóan nem.

Bajkai István a nemzet két szakértője, Nógrádi György és Georg Spöttle között egy konferencián
Fotó: Bajkai István Facebook-oldala

Az Index Bajkai Istvánhoz fordult a kérdéseivel, de a politikus – Erzsébetváros ételosztásairól hírhedt alpolgármestere, aki Orbán Viktor, Orbán Ráchel és a miniszterelnöki vej, Tiborcz István jogi képviseletét is ellátta már  – nem akart válaszolni. Arra hivatkozott, hogy nem ismeri az ügyet. Bajkai Istvánnak az ügyvédi irodája és a közbeszerzési tanácsadó cége is egymás után nyeri el a nagy állami megbízásokat. Utóbbival január vége felé 472 milliót nyert a Miniszterelnökség által kiírt pályázaton.

Oláh Lajos azután döntött úgy, hogy átnézi a Fidesz és a Lendülettel Magyarországért választókörzeti ajánlóíveit, hogy a két párt Zuglóban is lebukott. A XIV. kerületi választási bizottság magának Lévai Katalinnak a jelöltként történő nyilvántartásba vételet tagadta meg, miután kiderült, hogy az ajánlásainak  még a sorrendje is egyezik Jelen Tamás fideszes jelöltéivel az íveken. Ebben az ügyben már rendőrségi nyomozás is indult, és úgy tűnik, hogy a Fidesz a budapesti 12. számú választókörzetben, a XV. kerületben is aláírásokkal segítette a Lendülettel Magyarországért helyi képviselőjelöltjét. A cél nyilvánvalóan az ellenzéki szavazatok megosztása, Lévai Katalin annakidején, 2003-2004-ben MSZP-s esélyegyenlőségi miniszterként, később EP-képviselőként vált ismertté az országos politikában.