30 millióra büntették a vendégeit lehallgató szépségszalon tulajdonosait

A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) megállapította, hogy megsértették az adatgyűjtésre vonatkozó szabályokat az illegális lehallgatással.

2023. április 11., 16:52

Szerző:

A hatóság akkor kezdett vizsgálódni az ügyben, miután több bejelentést is kaptak, miszerint a szépségközpont minden helyiségben (irodában, kezelőben, folyosón, recepción) illetéktelenül működtetett kamerákat üzemeltet.

Panasz érkezett arra is, hogy a vezetői irodában mind a munkavállalókat, mind a vendégeket lehallgatják. A Hvg beszámolója szerint a szalonban 32 kamerát helyeztek el és ezeket folyamatosan működtették is a bejárattól a kezelőhelyiségekig egyaránt. 

Kiderült, hogy nem csak biztonsági motivációból történt mindez: jelentős mennyiségű személyes adatot is gyűjtöttek. Ezek között bőséggel szerepeltek „érzékeny információk is”, amivel megsértették az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az Infotörvény több rendelkezését is. Hiányosak, illetve nem megfelelőek voltak a kötelező figyelmeztetések, előírások a rögzítések gyakorlatáról.

Mindezt arra is használták, hogy a vendégektől kikérjék ismerőseik nevét és elérhetőségeit, majd ezen adatok felhasználásával ingyenes kezelést ajánljanak az így megkeresett érintetteknek – írja a Hvg.

A történteket csak súlyosbítja, hogy a mostani büntetést megelőzően már két alkalommal, 500, illetve 600 ezer forintos bírsággal büntették a vállalkozást, mert nem tettek eleget  a tájékoztatásnyújtási kötelezettségüknek.

(Kiemelt kép: illusztráció – 2023. március 24.-én a lipcsei "Grand Beauty" szalonban körömápolást végeznek. Fotó: Waltraud Grubitzsch/DPA via AFP)