2800 templom felújítására és 120 templom felépítésére adott pénzt kilenc év alatt az Orbán-kormány

2019. május 11., 19:27

Szerző:

Amíg Európa nyugati felén sorra zárják be a templomokat, addig Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta településein mintegy 2800 templom újult meg és 120 épült fel az elmúlt kilenc évben az Orbán-kormány támogatásával – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Karádon.

Soltész Miklós a Somogy megyei település 600 millió forintból felújított római katolikus temploma és az annak kertjében álló Szent Flórián-szobor átadása alkalmából tartott ünnepi szentmisét megelőzően újságíróknak azt mondta: a beruházások sikeréhez nélkülözhetetlen volt a kormány és az egyházak összefogása, valamint a lakosság munkája, áldozatkész hozzáállása. Látjuk, milyen folyamatok zajlanak a világban, főleg Nyugat-Európában, ahol bezárt templomokból kultúrházak, szórakozóhelyek, adott esetekben mecsetek lesznek - jegyezte meg, majd hozzátette: „hála Istennek”, Közép-Európában, nálunk, Magyarországon egyre több templomot tudunk építeni, felújítani.

A pécsi havihegyi kápolna
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az államtitkár emlékeztetett arra, Magyarország keresztény gyökerű ország, a keresztény művészetet, kultúrát, építészetet a nem hívők közül is sokan értékelik. – Azt, amit a kereszténység adott és ad, meg tudjuk, meg fogjuk őrizni - fogalmazott. 

A 2800 felújított és 120 felépült templomról először Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt két napja, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről szóló parlamenti rendezvényen. Elejtett el egy megjegyzést, amely szerint

2010 óta az Orbán-kormány 2,3 milliárd eurót (átszámítva 743 milliárd forintot) fordított az egyházak támogatására, és csaknem 100 millió eurót a Magyarország határain kívül élő, Kárpát-medencei magyar ajkú keresztény egyházi közösségek támogatására.