Negyedmillió magyar annyira elhízott, hogy már ki sem tud mozdulni a lakásából és a diéta sem segít rajta

2019. május 18., 10:30

Szerző:

Magyarországon körülbelül kétszázötvenezren annyira el vannak hízva, hogy nem láthatóak az utcákon: a lakásukba beszorulva élnek. Rajtuk a fogyókúra, a mozgás már nem segít, esetükben a gyomor méretének sebészeti úton történő csökkentése jöhet szóba – idézi a Magyar Hírlap Halmy Esztert, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnökét. 

A 2000-es évekhez képest mára ugyan megállt a túlsúlyosak, illetve elhízottak számának növekedése, ám

egyre többen tartoznak a vészesen elhízottak kategóriájába.

Halmy Eszter felhívta a figyelmet, manapság a kontinensen napi ötszáz kalóriával többet fogyasztanak az emberek, mint negyven éve, és több mint öt óra ülőmunkát végeznek, ráadásul 42 százalékuk inaktív. Mindez már önmagában elég az elhízás kialakulásához.

Magyaros reggeli
Fotó: Youtube

Világméretűvé a genetika és a környezet interakciója miatt vált a probléma. „A genetika tölti meg a fegyvert, és a környezet húzza meg a ravaszt” – fogalmazott Halmy a lapnak.

A magyarok Európa legkövérebb lakói, de világszinten is a negyedikek vagyunk. A felnőtt magyarok 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya ennek duplája. A gyermekek körében sem jó a helyzet, 3 éves kor felett az életkorral együtt nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya – írtuk a minap egy közelmúltbeli kutatás alapján.

16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.