Gyere rám Szőke Zserbó
25. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Ipartestület az Év Fagylaltja versenyt.
„A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt” – áll a Magyar Cukrász Ipartestület közleményében.
Az idei évben ismét lehetett nevezni „Mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.
Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.
A Közönség zsűri tagjai voltak:
Erős Antónia (műsorvezető, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója), Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas színművész), Tóth Enikő (színművésznő),Triscsuk Krisztina (válogatott kézilabdázó), Vajda Luca (A Konyhafőnök műsor döntőse)
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
- Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
- Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred - Forrás: cukraszat.net
M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
- Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
- Ezüstérem: CONSELICE - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
- Bronzérem: BALATON SZELE – Nagy László – Békás Kft.
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: RIBIZLIS MÁKFAGYLALT – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.
- Ezüstérem: CUKORMENTES FEKETE RIBISZKE - Szabados Norbert – König-Units Kft. (FABBRI)
- Bronzérem: FŰSZERES MEGGY - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
Különdíjak:
Közönségdíj: BELLA SERRATA – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.
Szakmai szervezetek különdíja: MOGYORÓ YUZU MÁLNA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: TRÓPUSI ÉDENKERT – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
(Kiemelt kép: Az ország fagylaltja 2022 - Forrás: https://www.cukraszat.net/)