Gyere rám Szőke Zserbó

25. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Ipartestület az Év Fagylaltja versenyt.

2022. július 12., 20:27

Szerző:

„A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt” – áll a Magyar Cukrász Ipartestület közleményében.

Az idei évben ismét lehetett nevezni „Mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.

Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.

A Közönség zsűri tagjai voltak:

Erős Antónia (műsorvezető, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója), Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas színművész), Tóth Enikő (színművésznő),Triscsuk Krisztina (válogatott kézilabdázó), Vajda Luca (A Konyhafőnök műsor döntőse)

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
  • Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
  • Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
 SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred - Forrás: cukraszat.net

M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
  • Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
  • Ezüstérem: CONSELICE - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
  • Bronzérem: BALATON SZELE – Nagy László – Békás Kft.

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: RIBIZLIS MÁKFAGYLALT – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.
  • Ezüstérem: CUKORMENTES FEKETE RIBISZKE - Szabados Norbert – König-Units Kft. (FABBRI)
  • Bronzérem: FŰSZERES MEGGY - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

Különdíjak:

Közönségdíj: BELLA SERRATA – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.

Szakmai szervezetek különdíja: MOGYORÓ YUZU MÁLNA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: TRÓPUSI ÉDENKERT – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

(Kiemelt kép: Az ország fagylaltja 2022 - Forrás: https://www.cukraszat.net/)