14 éve nem sújtotta a magyarokat ekkora infláció, mint most

Szakemberek elmondták, mire számíthatunk a közeljövőben. 

2021. december 8., 17:53

Szerző:

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Utoljára 2007 decemberében volt legalább ekkora az infláció

– írják.

Az infláció októberhez mért gyorsulásának egyik legfőbb oka az üzemanyagok rendkívüli drágulása. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb ütemben. A szolgáltatások inflációja is jelentősen gyorsult, ami szintén erőteljesen gyorsította az általános inflációs mutatót.

A decemberi infláció is hét százalék felett marad, de még a jövő év első negyedévében is bőven hat százalék feletti inflációval lehet számolni. 

Novemberben dinamikusabbá vált az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek és a szolgáltatások drágulása is. Ezt részben az inflációs várakozások erősödése, részben a növekvő energiaárak magyarázzák – magyarázta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Regős szerint az infláció emelkedésében több, Magyarországtól független ok is szerepet játszik, ám azt felfelé húzzák belföldi okok is, mint például a magas kereslet és a gyenge forintárfolyam. Regős arra számít, hogy monetáris politika várhatóan tovább szigorít, de a korábbinál nem gyorsabb ütemben.

Jövőre az infláció 5 százalék körül alakulhat, melyben nagy szerepe lesz a már megtörtént áremelések áthúzódó hatásának.

 Az év első 11 hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,9, a nyugdíjas háztartások körében 4,4 százalékkal emelkedtek – közölte a KSH.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.