130 milliót kapott Rogán a parlamenttől

Bruttó 126 millió forintot és 4,5 millió forint szállásköltség-térítést kapott Rogán Antal 1998 és 2013 között a parlamenttől, derül ki az Országgyűlés Sajtóirodájának hivatalos összesítéséből. Ez nagyságrendileg megegyezik azzal, amit korábban az Index becsült.

2014. április 9., 20:19

Az Index az elérhető adatok alapján (vagyonnyilatkozatok, parlament honlapja) 110 millió bruttóval számolt a szállásköltség-térítés nélkül, ehhez adták még hozzá azt a durván 80 millió forintot, amit a fideszes képviselő az önkormányzattól kapott az évek alatt. Ebből arra jutottak, hogy Rogán adózás utáni jövedelme 15 év alatt durván 116 millió forint lehetett.

A Fidesz frakcióvezetőjének fizetését egyébként csak azért összesítették, hogy kiderüljön, ha a képviselő 1998 óta minden forintot élére állít, ki tudta volna-e gazdálkodni azt a néhány tízmillió forintot, amely becslés szerint a birtokában lévő százmilliós értékű lakás megvételének az önrészéhez kellett – számolt be róla

honlapján az Index.hu.

Az eredmény: akár igen, hiszen elég sok pénzt keresett. Csakhogy hiába keresett sok pénzt, ebből nagyon keveset tudott félretenni, vagyonnyilatkozataiban nyoma sincs annak a megtakarításnak, amely a lakásvásárlást magyarázná.

Az Index cikkének megjelenése óta ráadásul kiderült, az első lakás 2006-os megvételekor még annak a szakonyfalui családi háznak az eladásából származó bevétel sem állhatott Rogán rendelkezésére, amit jóindulatúan feltételeztek. Ugyanis az 1998-ban örökölt, felerészben a képviselő tulajdonában álló házat valójában nem adták el 2006-ban, csak a vagyonnyilatkozatban nem tüntették fel azóta.

Rogán többször korrigált vagyonnyilatkozataiból pedig továbbra sem lehet kiolvasni, miből állta a felvett hitelek önrészét. A Pasa Parkban lévő luxuslakás, amelyben Rogán jelenleg él, az Index számításai szerint 90 millió forintot érhetett 2009-ben, amikor megvették, miközben a politikus 60 millió forintnyi hitelt, és mindössze néhány milliós megtakarítást tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Rogán ellen vagyonvizsgálati eljárás indulhat, de erre már csak az új parlament alakulása után kerülhet sor. A vizsgálat során felnyithatják felesége vagyonnyilatkozatát is, a Fideszben az Index információi szerint azt várják, hogy a vagyonosodásra részben ez ad majd magyarázatot.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.