12 pontos szülői útmutató készült a tanárhiány kezelésére

A szülők szervezete szerint nincs csodafegyver a tanárhiány kezelésére.

2022. augusztus 22., 09:31

Szerző:

Az idei tanévkezdés előtt szükségessé vált, hogy a szülők felkészüljenek a várható pedagógushiányra, ehhez készítettünk egy 12 pontos útmutatót – szúrta ki a Szülői Hang hétfői közleményét a 24.hu. 

A szülői szervezet szerint nincs könnyű és gyors megoldás, nincs csodaszer, „az elmúlt évtized hibás kormányzati döntései súlyos károkozáshoz vezettek a magyar közoktatásban, aminek gyermekeink az elszenvedői”. A közleményben azt írják, hogy az idei tanévkezdésnél sok szülő kénytelen szembesülni a drámai mértékű pedagógushiánnyal, ráadásul a baj súlyosabb, mint korábban, mert sok pedagógus elvesztette a reményt, és elhagyta a pályát azután, hogy a kormányzat nem teljesítette a tavasszal végső elkeseredésükben sztrájkoló pedagógusok méltó munkabérre és elviselhető munkaterhelésre vonatkozó jogos követeléseit.

A szülői közösség 12 pontos útmutatója az alábbi pontokat tartalmazza:

  1. Építsünk aktív szülői közösségeket!
  2. Forduljunk személyesen a kormánypárti országgyűlési képviselőkhöz!
  3. Dokumentáljuk a pedagógushiányt az ombudsmannál!
  4. Engedjük el a pedagógushiány következtében nem reális elvárásokat gyermekünk felé!
  5. Támogassuk a pedagógusok tiltakozását!
  6. Tegyünk panaszt az intézményvezetőnél és a fenntartónál!
  7. Vegyük észre a pedagógushiányt, és tudatosítsuk szülőtársainkban is!
  8. Használjuk az elérhető tanulási segédeszközöket!
  9. Adjunk nyilvánosságot a problémának!
  10. Teremtsünk szorosabb kapcsolatot a pedagógusok és a szülők között!
  11. Fejlesszük gyermekünk önállóságát, tanítsuk meg a hatékony tanulás módszereire!
  12. Gondolkodjunk, keressük meg a problémák gyökerét, és gyakoroljuk a szolidaritást!

(Kiemelt kép: Pedagógusjelöltek a pedagógusokért – Szolidaritási demonstráció az Emberi Erőforrásook Minisztériuma előtt. Budapest, 2022. március 16. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.