10 százalékkal is emelkedhet a kenyér ára szeptembertől

Nemcsak a kenyér, de a péksütemények és a sütemények is drágulhatnak.

2024. augusztus 21., 16:12

Szerző:

Martzy Ferenc, a siófoki Marci Pékség ügyvezetője a sonline.hu-nak azt mondta: partnerük augusztus végétől tíz százalékkel emeli a liszt árát. A beszállítók arra hivatkoznak: elegendő mennyiségű búza termett, de a sütőipari célra alkalmas gabonából kevés van. A Balaton-parti vállalkozásnak a közelgő lisztdrágulás évente több millió forint költséget jelenthet, így ősszel kénytelenek emelni a kenyér árát. Ez akár tíz százalék is lehet. 

A kenyér ára akár 10 százalékkal is emelkedhet

Egy másik vállalkozó, Lukics János, a kaposvári Borostyán Sütő- és Cukrászüzem ügyvezetője azt mondta, már hallott a lisztár-emelésről, de még nem kapott hivatalos tájékoztatást. Úgy fogalmazott: a közelgő drágulás rosszul érinti a vállalkozásukat, s emiatt a kenyér ára előbb-utóbb emelkedhet. 

Szerinte a pékségeknek folyamatosan szükségük van a jó minőségű alapanyagra, enélkül nem működhetnek, és nekik hetente nagyjából 45 mázsa lisztre van szükségük. Egy másik pékség vezetője arra számít, hogy a malom­ipar döntésével kilónként akár 15–17 forinttal emelkedhet a liszt ára. Tóth Tamás, a kaposvári Deseda Pékség ügyvezetője hozzátette: az utóbbi időszakban jócskán megugrottak a működési költségeik.

Sok minden más is számít, nemcsak a liszt

Az alapanyag és a munkabér mellett az energiára, a szállításra, valamint a járművek karbantartására és alkatrészekre is fájdalmas összeget fizetnek. Mint mondták, utoljára 2022. októberében emeltek árat, ha ismét sor kerül erre, akkor 8–10 százalékban gondolkodnak.

A fehér kenyér ára kilónként a mostani 729 forintról közel 780 forintra ugorhat,

de a kifli, a perec, a minyonon kívül a mézes krémesért éppúgy többet fizethetnek a vásárlók, mint a puncskockáért vagy az islerért.

(Fotó: Pixabay)

 

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.