Közel 10 milliárd forintnyi lélegeztetőgépet adományozhatott el a kormány

Ukrajna, Szerbia, Szlovákia és még Kirgizisztán is részesült a külügy ajándékából.

2021. május 13., 16:06

Szerző:

Ukrajna (Kárpátalja), Szerbia (Vajdaság), Szlovákia (Galánta), Csehország és Kirgizisztán is lélegeztetőgépeket kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, az ajándékozás keretében összesen 380 gépet juttatott el az említett országokba a külügy – írja a HVG.

Ukrajna és Csehország részesült a legnagyobb értékben az eszközből, Csehországba 3,6 milliárd forint értékű, a kárpátaljai régióba pedig mintegy 2 milliárd forint összegben érkeztek lélegeztetőgépek. Az elajándékozott gépek értéke összesen 7,9 milliárd forint volt, egy gép átlagára pedig 20,7 millió forint.

A portál ugyanakkor megjegyezte, hogy az RTL is nyilvánosságra hozott egy erről szóló listát, ám az összevetéskor kiderült, 95 plusz gép szerepel a televíziós csatorna által megszerzett listában. Ezt minden bizonnyal az okozhatta, hogy a hvg.hu-nak eljuttatott összevetés februári dátumozású, az eltelt időben további eszközöket adományoztak el. Márciusban Uganda kapott 18 gépet ajándékba, áprilisban Libanon 20 darabot, májusban pedig Bosznia-Hercegovina és Jordánia is kapott eszközöket, összesen 40 darabot. A közlemények alapján Szlovákiába is 17 darabbal több gép érkezett.

Az ajándékozásban részesült országok listája: Cseh Köztársaság: 150 darab, Ukrajna: 100 darab, Szerb Köztársaság: 100 darab, Bosznia: 30 darab, Szlovák Köztársaság: 27 darab, Kirgiz Köztársaság: 20 db, Libanon: 20 darab, Uganda: 18 darab, Jordánia: 10 darab. Ez összesen 475 darabot jelent, amely a portál szerint a 20,7 millió forintos átlagárral számolva már nem is 7,9 milliárd forintot jelentett, hanem akár a 10 milliárdot is meghaladhatja.

 (Kiemelt kép: A Csehországnak adományozott lélegeztetőgépeket pakolják egy kamionba Gödöllőn 2020. október 25-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)