Fából épít fenntartható felhőkarcolót Berlin

Amellett, hogy a Woho lesz Európa legmagasabb faépülete, társadalmi és ökológiai paradigmaváltást is hozhat magával. A társasház megépítése egyben arra is kísérlet, hogy megfizethető lakhatási modellt teremtsenek.

2021. február 13., 09:08

Szerző:

Merőben szokatlan lesz az a 29 emeletes, többfunkciós felhőkarcoló, amelyet Berlinben terveznek most megépíteni - írja a bloomberg.com.

A 98 méter magas, fából készülő torony építési engedélyét január 29-én hagyták jóvá, a beruházás 90 millió euróba kerül. A szerkezetet olyan technológiával állítják össze, ami jóval kevesebb acélt és betont igényel, mint a hagyományos felhőkarcolók esetén használt eljárás. A Woho – Wohnhochhaus (lakótorony) – névre keresztelt, és a norvég Mad arkitekter tervezte épület Európa legmagasabb faépületének ígérkezik, de ennek az a feltétele, hogy kizárólag az alap és a vázszerkezet építése során használhatnak majd vasbetont.

A mérnökök környezetbarát szemléletű tervezése mindenképpen figyelemreméltó, de a komplexum egyéb tulajdonságokkal is rendelkezik majd, amelyek legalább ennyire érdekesek. A fa felhőkarcoló és az azt körülvevő, egymáshoz kapcsolódó alacsonyabb épületek hangsúlyosan közösségi célrt szolgálnak. A projektért felelős, fenntartható fejlesztésekkel foglalkozó cég, az UTB vezetője, Thomas Bestgen „ellen Amazon-toronynak” nevezte el a Wohót, utalva arra a már épülő, 35 emeletes, szintén berlini felhőkarcolóra, amelynek 28 emelettel és 3400 dolgozójával az online kiskereskedelmi óriás lesz az első számú bérlője, és amelynek építési engedélye közfelháborodást váltott ki. Az Amazon-tornyot 2023-ban fejezik be, 140 méterével a német főváros legmagasabb épülete lesz.

 

Az Amazon-toronnyal ellentétben a Woho azonban nem irodaház, bár kapnak benne helyet ilyen funkciójú terek is, és a fa felhőkarcolóval a cél nem is csupán csak új lakások biztosítása: Berlin és más városok számára iránymutatás "a társadalmi és az ökológiai paradigmaváltás felé" - nyilatkozta Florian Schmidt, a beruházás ügyeiben illetékes építési hatóság tanácsosa.

A projekt a német főváros lakhatási gondjait igyekszik leginkább segíteni. A torony mintegy 25 százaléka lesz csupán iroda és üzlethelyiség – előnyben részesítve a helyi vállalkozásokat –, 60 százaléka pedig lakásokból áll majd. Ezeknek az otthonoknak az

  • egyharmada megfizethető szövetkezeti lakás lesz,
  • egyharmadát piaci áron hirdetik meg, amik saját tulajdonú lakások lesznek,
  • egyharmada pedig bérlakás lesz.

A komplexumon belül többféle lakóegység lesz elérhető; nagycsaládosoknak való lakások, hallgatóknak kisebb stúdióapartmanok, és az idősebb generáció számára is készülnek majd egységek. A tervek szerint fenntartanak egy kisebb részt az aktuálisan felmerülő igények számára is. A torony fennmaradó 15 százalékát nyilvános térnek szánják, ideértve az óvodát és az iskola utáni klubokat, műhelyeket, fedett játszóteret, tetőtéri nyilvános kávézót és egy szintén nyitott szaunát is.

Amiből azonban nem lesz sok Wohóban, az a parkoló,

az erre szánt helyet ugyanis direkt minimálisra tervezték, helyette inkább kerékpártárolókat, elektromos járművek töltőállomásait helyezik el. A látványterveken a tetőt és az erkélyeket kúszónövényzet borítja, ami az épületet szimbolikusan és térben is összeköti a közeli, nem rég felújított városi parkkal.

A Woho sokszínűsége tükrözi a felhőkarcolók körüli új berlini irányelveket, amelyeket egy évvel ezelőtt fogadtak el - miután az Amazon-tornyot már jóváhagyták. Berlin modellje az, hogy ha egy fejlesztő olyan épületet akar építeni, amely másfélszeresével emelkedik a környező terület általános tetővonala fölé, csak akkor kap jóváhagyást, ha a projekt magas építészeti színvonalú és funkcionálisan fenntartható. Vagyis csak akkor lehet magas, ha jól néz ki, és nem növeli az üvegházhatást.

Számos fa felhőkarcoló épült már egyébként a történelem folyamán világszerte, a legmagasabb jelenleg 105 méter, egy templom Pattayában, Thaiföldön - az Igazság Szentélye. A legmagasabb álló faszerkezet (nem épület) a Gliwice rádiótorony Lengyelországban - 118 méter.

A föld valaha volt legmagasabb faépítménye a 190 méteres Mühlacker rádióadó volt Németországban, de a második világháborúban felrobbantották.