A Médiahatóság gondosan leszabályozta a SIM-kártyák cseréjét

A Hatóság a híradásokból ismert esetek miatt ellenőrizte a szolgáltatók SIM-kártyák cseréjével kapcsolatos gyakorlatát.

2021. szeptember 27., 12:58

Szerző:

Biztonságosabbá vált a SIM-kártyák cseréje, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a szolgáltatói gyakorlatok ellenőrzése után új eljárások bevezetését kérte a Telekomtól, a Telenortól és a Vodafone-tól – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: híradásokból ismert esetek miatt az NMHH tavasszal ellenőrizte a szolgáltatók SIM-kártyák cseréjével kapcsolatos gyakorlatát. Előfordultak ugyanis nagy anyagi kárt okozó visszaélések, amelyek az áldozatok banki visszaigazoló SMS-eihez való hozzáférésen alapultak. Ehhez a csalók megszerezték az áldozatok személyes és banki adatait, majd azok birtokában kéttanús meghatalmazással SIM-cserét kezdeményeztek a szolgáltatónál arra hivatkozva, hogy az eddig használt kártya elveszett vagy már nem használható. Mivel ilyenkor a régi SIM-kártyát szinte azonnal deaktiválták, a bűnözők az új kártyára érkező SMS-kódokkal visszaélve banki tranzakciókat hajthattak végre, ugyan csak rövid ideig,

de így is akár több tízmilliós károkat okozva.

A szolgáltatók a hírközlési hatósággal együttműködve több lépésben is szigorították folyamataikat, így jelentősen csökkent a csalás esélye. Ősztől már nem elég egy meghatalmazás a SIM-kártya cseréjéhez, mindhárom szolgáltatónál a lakossági előfizető személyes eljárására van szükség. Az NMHH teljes kockázatelemzést kért a szolgáltatóktól a megfelelő védelmi intézkedésekért. Ezután „számíthatunk a cserélendő SIM-kártya ellenőrzésére, az új kártya késleltetett aktiválására, meghatalmazás esetén hitelesítés megkövetelésére, de ellenőrző kód, tájékoztató SMS küldésére is" - áll az NMHH közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Calais, France, 2021-06-05. The casing of a SIM card lies on the ground in a local shore used by migrants to leave the French coast for the English one. Photograph by Matteo Placucci / Hans Lucas.)