Az elektromos fogkefe lekörözi a hagyományos társait

2021. június 25., 11:54

Szerző:

Néhány évvel ezelőtt még az élt a köztudatban, hogy a hagyományos és az elektromos fogkefe hasonló hatékonyságra képes, ha rendszeresen használjuk. Mára ez az állítás megdőlt, számos vizsgálat és tanulmány bizonyítja az elektromos változatok előnyeit; a segítségükkel csökkenthetjük a dentális plakk és a fogínybetegségek kialakulásának kockázatát.

 

Tehát bátran ki lehet jelenteni, hogy érdemes elektromos fogkefére váltani. Persze nem mindegy, milyent választunk, de néhány alapvető szempont figyelembevételével könnyedén megtalálhatjuk a számunkra megfelelő készüléket.
 

Érdemes tudni, hogy a jelenlegi kereskedelmi forgalomban kapható elektromos fogkefék kétféle működési elvvel rendelkezhetnek; lehetnek forgófejes vagy úgynevezett szónikus működésűek. Noha a két működési elv eltérő, mindkettő tökéletesen alkalmas alapos fogtisztításra. A forgófejes fogkefék esetében a sörték egy kör alakú felületen helyezkednek el. Mivel a sörték összefüggő felülete relatív kicsi, az ilyen fogkefefejek különösen alkalmasak a nehezen elérhető helyek és fogzugok tisztítására. Jó szolgálatot tesznek azok számára is, akik hajlamosak figyelmetlenül végezni a fogmosást.

 

A szónikus fogkefék ránézésre inkább egy hagyományos fogkefére hasonlítanak. A tisztítóhatást rendkívül gyors oldalirányú mozgás biztosítja, a technológia innen kapta a nevét. Tökéletes tisztítást végezhetünk a segítségével, viszont némileg nagyobb odafigyelésre van szükség, mint a forgófejes változatok esetében. Ha szónikus fogkefét választunk, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fogkefe helyes tartására, illetve a fogzugok minél hatékonyabb elérésére.

 

Ha a számunkra tökéletes elektromos fogkefét keressük, további szempontokra is érdemes figyelmet fordítanunk. Rendkívül hasznos, ha a fogkefe rendelkezik beépített időzítővel. A legtöbb esetben ezt rezgőmozgás formájában tapasztaljuk, ami félperces időzítéssel hívja fel a figyelmünket arra, hogy érdemes másik körnegyedre váltani. Így elkerülhetőjük, hogy egy-egy részre kevesebb idő jusson és esetleg elégtelen tisztítást végezzünk. Hasonlóan hasznos funkció a beépített nyomásérzékelő, ami túlzott erővel történő nyomás esetén leállítja a fogkefe működését. A tartozéknak köszönhetően elkerülhetjük a kisebb-nagyobb hámsérüléseket, amelyek fájdalmas gyulladásokhoz vezethetnek.

 

Érdemes lehet olyan készüléket választani, ami különböző típusú fogkefefejek használatát teszi lehetővé. Érdemes tudni, hogy többféle fej közül választhatunk; léteznek aktív tisztítást biztosító megoldások, de érzékeny fogakhoz, fogszabályzóhoz vagy ínymasszírozáshoz is megtalálhatjuk a megfelelő változatot.

 

Az akkumulátorról is szólni kell. A vezető gyártók termékei napi két kétperces fogmosást feltételezve jellemzően hét napig bírják töltés nélkül, viszont az utolsó napokon már jelentősen gyengülni fog a mozgás intenzitása. Három-négy nap után szükséges lehet tölteni annak érdekében, hogy megőrizzük a kefe hatékonyságát. Szerencsére általános használat esetén ez nem jelenthet gondot, hiszen a fürdőszobában bármikor töltőre tehetjük a készüléket.

 

Végezetül vegyük szemügyre a nyél kialakítását. Ne feledkezzünk meg, hogy a nyélre került víz és fogkrém csúszóssá teheti a felületet, ezért mindenképpen ajánlott olyan készüléket választani, ami megfelelő bordázattal vagy gumis felülettel rendelkezik.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.