Polgár Judit módszerével tanulnak a gyerekek gondolkodni Nagykanizsán

Polgár Judit képességfejlesztő módszerét sajátítják el és használják szeptembertől Nagykanizsán és térségében tanító pedagógusok, akiket a sokszoros bajnok nagykanizsai sakkcsapat jóvoltából képeznek a jövő héten.

2022. június 25., 11:49

Szerző:

Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke a szombati sajtótájékoztatón felidézte, hogy a ma már 14-szeres bajnok egyesület „hozta vissza a magyar sakkozásba" Polgár Juditot, akivel éveken keresztül szerveztek sakkfesztiválokat. Ezeken nagyon sok gyerek volt érdeklődőként, ez alapján fogalmazódott meg a sakkolimpiai bajnoknő ötlete, hogy szükség lenne a fiatalok oktatására.

A Sakkpalota képességfejlesztő program leendő oktatóit a jövő héten képzik Nagykanizsán, 12 városi és térségbeli általános iskola 32 pedagógusa jelentkezett.

„Pillanatok alatt betelt a létszám"

– jelezte Nádasi Tamás, aki hozzátette, hogy a tanárok nem sakkot fognak oktatni, hanem egy olyan képességfejlesztő módszert hasznosítanak a tanóráikon, amellyel például a logikai, szövegértési, koordinációs, tájékozódási képességeket tudják formálni.

Szakacsits Szabolcs, a sakkcsapat főszponzora és alelnöke arról beszélt, hogy 22 évig élt Finnországban, ahol létrehozta a világ legnagyobb technológiai cégeivel együttműködő vállalatát. Nemrég költözött haza Nagykanizsára, és szeretne valamit visszaadni szülővárosának, ezért is vállalta szívesen a sakkozók szponzorálását és a fiatalok tehetséggondozását.

Polgár Judit módszerét a pedagógusok ingyen sajátíthatják el, a költségeket a sakkozónő alapítványa, valamint a nagykanizsai sakk-klub fedezi. Az államilag is támogatott oktatási módszer azért is fontos, mert megtanítja a gyerekeket az együttműködésre, az intelligens vitára, a kommunikációra is. Elhangzott, hogy a négy és tíz év közötti gyerekek képességeit fejlesztő módszerre már most érdeklődés mutatkozik Nagykanizsán az óvodák részéről is, ezért a későbbiekben akár körükben is elterjeszthetik ezt a lehetőséget.

Szakacsits Szabolcs hozzátette: nem gyors eredményeket várnak, hiszen ennek a módszernek hosszabb távon mutatkozik majd meg a pozitív hatása.

 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

Ráérünk arra még! Ugye, milyen ismerős ez a kijelentés? A karácsonyi bevásárlással kapcsolatban ez egy rendszeresen felbukkanó reakció. Hiszen hol van az még? Minek ezt túlgondolni? Persze, idegeskedni nem kell, mert ez pont az ünnep lényegét veszi el. Na, de mi a nyugalom kulcsa? Az időben cselekvés! Ami pedig garantáltan nem egy héttel a Szenteste előtt következik be.

Klímaszorongás és COVID-félelem után itt az energiapara – F. Takács István pszichológus szerint teljesen természetes, hogy az emberek ilyen dolgoktól szoronganak és felvetik magukban azt is: mit tegyek, ha nem lesz benzin? A 168.hu a magyar társadalom jelenlegi mentális egészségéről beszélgetett a pszichológussal.

A szappanokat, amelyet régóta vagy a cél elérése érdekében hasznos eszköznek, vagy designos, ám valójában soha nem használt háziasszony ajándéknak tekintettek, hatékonynak tűnik abban a korszakban, amikor a pazarlás csökkentésére és az öngondoskodás minimalizására összpontosítunk.

Tompán ülünk a szobában, bambán bámulunk magunk elé, miközben izzadságcseppek csorognak az arcunkon. Kint tombol a kánikula, nem tudunk semmire sem figyelni, aztán laza mozdulattal kezünkbe vesszük a távirányítót, pár gombnyomás és duruzsolni kezd a klíma. Fellélegezhetünk.