Túlsúly, túlzott izzadás, rossz közérzet: pajzsmirigy probléma állhat a háttérben

A pajzsmirigy különböző problémái hazánkban is egyre több embert érintenek, ezért most elmondjuk, mit kell tudni róluk.

2024. június 27., 14:50

Szerző:

Szerencsére ma már leszámoltunk a klisékkel és elfogadtuk, hogy nem a tökéletes beach body, hanem inkább az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A nyár beköszöntével mégis sokan szeretnének változtatni a külsőjükön, hogy nyaraláskor vagy strandoláskor a lehető legjobb formájukat hozzák – írja cikkében az Egészségkalauz. Eszerint a kiegyensúlyozott étkezéssel kombinált rendszeres testmozgás mellett esély nyílik a változásra, de vannak olyan esetek, amikor ez sem válik be. Ilyenkor fontos megvizsgálni, hogy egészségügyi okok állnak-e a rossz közérzetünk, a testsúlygyarapodásunk, vagy éppen testsúlyvesztésünk mögött. Gyakran ugyanis az anyagcserénk sebességét szabályozó hormonokért felelős pajzsmirigy rendellenes működése lehet a felelős a fentiekért.

Ezek a pajzsmirigy rendellenességeinek tünetei

A nyakunk elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, alig 1 mm átmérőjű, 2 lebenyes pajzsmirigyünk működési zavarának számos oka lehet: öröklött hajlam, környezeti tényezők, mint a jódhiány, fertőzések, ionizáló sugárzások, vegyianyagok, stresszes életmód, de akár a dohányzás is állhat a háttérben.

Funkció szerint három típust különböztetünk meg: pajzsmirigy alulműködést, túlműködést és „normofunkciót”, amikor szerkezeti elváltozásról beszélünk, de a hormontermelés még nem érintett.

Túlműködés esetén a leginkább jellemző panaszok a fogyás, az izzadás, a szapora szívverés, a ritmuszavarok, az izgatottság, a hasmenés, remegés, valamint az alvászavarok. Pjazsmirigy alulműködés esetén viszont pont ezeknek az ellenkezője mutatkozik a szervezetben: hízás, száraz bőr, fázékonyság, fáradtság, akár depresszió, székrekedés.

Hasonló tünetekkel járnak az autoimmun pajzsmirigybetegségek is, melyek közül a leggyakoribb a Hashimoto thyreoiditis, ami a nyugati országokban élő lakosság 10%-át is érintheti. Előfordulási aránya a nők körében magasabb, illetve életkorral növekszik. Genetikai és környezeti faktorok egyaránt okozhatják a betegség kialakulását, az autoimmun gyulladás következtében pedig károsodás jön létre a pajzsmirigyben, így okozva tüneteket.

Így védhető ki a pajzsmirigy probléma

Vannak azonban olyan életmódbeli tényezők, melyekre ha odafigyelünk, a pajzsmirigy rendellenes működésének esélye csökkenthető.

„Táplálkozásunk során fontos odafigyelni az elegendő vas, jód, szelén, cink, valamint D-vitamin bevitelre. Törekedjünk az étrendi vegyianyagok kerülésére, például ne melegítsünk műanyag edényben ételt, mert a hormonrendszert károsító anyagok szabadulhatnak fel, melyeket endokrin diszruptoroknak nevezünk. Kerüljük a dohányzást. A stresszes életmód káros hatásainak ellensúlyozásával is sokat tudunk tenni az egészségünkért: stresszkezelő technikák elsajátítása az életünk számos területén segíthetnek minket. Így van ez a rendszeres testmozgással és az egészséges testsúly fenntartásával, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni.”

– közölte a lappal Bartók Róza, a SYNLAB orvosa. 

Rendszeres sportolással tehát nem csak számos betegséget tudunk megelőzni, de segítségünkre lehet a kívánt testsúly elérésében is. Utóbbira hatással vannak a pajzsmirigy hormonok is, melyek az anyagcsere folyamatok megfelelő működésében alapvető szerepet játszanak. A csökkent pajzsmirigy funkció ezért hízást, a túlműködés pedig fogyást okozhat. Hirtelen testsúlyváltozás esetén ezért érdemes kivizsgáltatni ezeket az okokat. Amennyiben a pajzsmirigy nem megfelelő működése áll a háttérben, szakorvosi vizsgálatot követően elsődleges a gyógyszeres kezelés beállítása, mellyel megelőzhető a további testsúlyváltozás. Mindemellett azonban nem elhanyagolhatóak az étrendi változtatások: dietetikus szakember tud segíteni egy pajzsmirigy egészségét, megfelelő testsúly elérését is támogató személyre szabott étrend összeállításában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)