Oroszlánburger, tigris steak és zebra szusitekercs is lesz, még ha hamis is
Laboratóriumban előállított oroszlánhúst dobnak piacra az Egyesült Királyságban.
Az élelmiszergyártók arra ösztönzik a klímatudatos fogyasztókat, hogy a bolygó megóvása érdekében térjenek át a növényi eredetű alternatívákról a laboratóriumban termesztett egzotikus húsokra – írja az Independent
A „termesztett” oroszlánburger, a tigris steak és a zebrasushi-tekercsek is szerepelnek azok között a termékek között, amelyeket egy élelmiszer-technológiai startup kínál, és amelyek reményei szerint végül széles körben elérhetővé válnak majd.
Amint a termékek átesnek a hatósági jóváhagyásokon, a Primeval Foods szerint a londoni Michelin-csillagos éttermek az elsők között kóstolhatják majd meg az ételeket, és további tervei között szerepel a nagyobb léptékű terjeszkedés, akár a helyi szupermarketekben is.
A termesztett hús egy olyan termelési módszer, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy állatok levágása nélkül állítsanak elő bármilyen fajból élelmiszert. Az állati sejtek közvetlen tenyésztésével állítják elő, ami lehetővé teszi a gyártók számára, hogy a hagyományos hús érzékszervi és táplálkozási profilját lemásolják. A módszer lényege, hogy kiküszöböli az állatok élelmezés céljából történő felnevelését és tenyésztését, és széles körben a föld és a víz megőrzésének, az élőhelyek megőrzésének, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének, valamint a trágyaszennyezés és az antibiotikumok túlzott használatának megelőzésének eszközeként tartják számon.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)