Túltolják nyugdíjas vendégek, akár el is ájulhatnak

Általában túltolják az élvezeteket a nyugdíjas vendégek. Pedig el is ájulhatnak. 

2024. március 11., 09:26

Szerző:

Ájulásig tolják a nyugdíjas vendégek a gyógymedencés pancsolást, mert nem veszik figyelembe az ajánlott fürdőzési időt – írja az Infostart. A legmelegebb vizű medence könnyen kiszúrható a gyógyvizes fürdőkben, mivel jellemzően abban üldögélnek a legtöbben, ráadásul leginkább idősebbek. Szintén általános, hogy a fürdőzők nem veszik figyelembe a táblán jelzett „ajánlott fürdési időt”, és gyakran nem törődnek a fokozatosság elvével – írja a termalonline.hu.

A nyugdíjas fürdőzök akár el is ájulhatnak

A gyógymedencéknél egy táblán mindig jelzik az ajánlott fürdési időt, ami általában 20-30 perc. Ez azonban nem azt jelenti, hogy miután eltelt egy 30 perces fürdőzés, aznap többet ne lehetne újra belemenni a vízbe.  Félórás, órás szüneteket tartva vissza lehet térni a gyógyvizes medencébe.

Miután kellemesen meleg termálvízben repül az idő, ezért ezt a 20-30 perces időlimitet sokszor figyelmen kívül hagyják a vendégek. Pedig a szakorvosok szerint a gyógyvíz hatása teljes mértékben érvényesül az ajánlott fürdési idő alatt; a „túlórázás” már nem növeli hatékonyságát. Sőt, hosszabb bent tartózkodás megterheli a szervezetet. A meleg víz hatására kitágulnak az erek, ami bizonyos esetekben olyan jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet, hogy a kijövetelkor akár el is ájulhatunk.

A nyugdíjas fürdőzőknek a fokozatosság ajánlott 

A szakirodalomban gyakran említik az előfürdő vagy előzuhany fogalmát. Ennek célja, hogy fokozatosan szoktassa a szervezetet a meleg vízhez, különösen ajánlott ez az idősebbek, rosszabb egészségi állapotúak számára. Fontos lehet például hűvösebb időben, amikor nagy a hőmérséklet különbség a kültéri és a fürdőben lévő víz között. Az előfürdő, vagy előzuhany lényege az, hogy elsőként a test alsó részét, a lábakat érje a víz, lassan haladjunk, ne sietve – írja az Infostart. 

Erről a lehetőségről kevés magyar nyugdíjas tud

A gyógyvizeknek fontos szerepük van az egészségmegőrzésben, és a rehabilitációban is. Jótékony hatásukat a különböző betegségekben, főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben szenvedőknek nagyon ajánlják. Persze ezek a kezelések nem olcsók, de jó tudni, hogy akár ingyen, vagy támogatott formában is igénybe lehet venni őket bizonyos feltételek mellett – írja a Pénzcentrum.

A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak, egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár – olvasható a NEAK honlapján. Az egészségbiztosítási támogatással igénybe vehető kezelések időtartamát az 5/2004. EüM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg.

Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások 

Az alábbi kezeléseket lehet igénybe venni:

  • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is): használata esetén a gyógyvíz külsőleg, fürdővízkénti felhasználása során fejti ki jótékony hatását a szervezetre. . A víz gyógyhatása az összetételétől függően változhat. Általános lazító és regeneráló tulajdonságának köszönhetően főként mozgásszervi megbetegedések és krónikus ízületi gyulladások kezelésére, idegi kimerültség csökkentésére, depressziós állapotok oldására alkalmazzák. Emellett javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét.
  • gyógyvizes kádfürdő: abban az esetben ajánlott, ha a közös gyógyvizes gyógymedence nem alkalmazható, elsősorban bőrgyógyászati javaslatra, pikkelysömör, ekcéma gyógyítására.
  • iszappakolás: az iszapot iszappakolás formájában használják fel a kúrák során. Szakorvosok véleménye szerint egyszerre maximum 6 testtájat lehet iszappal bebugyolálni. Az iszappakolás legfőbb hatása, hogy melegen tartja a kezelt testtájat.
  • súlyfürdő: A súlyfürdő egy vízben végzett extenziós kezelés, amelynek során a beteg teljesen szabadon mozog: nincs készülékhez kötve, hanem a nyakánál vagy a hónaljánál függesztik fel, és úgy lebeg a vízben. Célja, hogy eltávolítsa a kor előrehaladtával, illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba.
  • szénsavas fürdő: ezeket a kezeléseket egy szénsavas vízzel töltött, speciális kádban végzik, amit lefednek és csak a páciens feje “lóg ki” a kádból. A sok kis buborék ingerli a bőrt, ennek hatására a perifériás vérerek kitágulnak. Ezáltal javul a szövetek – köztük a szívizom – vér- és oxigénellátottsága, csökken a vérnyomás, javul a sebgyógyulás. A felszabaduló szén-dioxid izgatja a légzőközpontot, ezáltal mélyül a légzés.
  • orvosi gyógymasszázs: a masszázs több orvosi szakterület megbetegedéseiben eredményesen alkalmazható kedvező hatásai miatt, így az ortopédiai betegségek, reumatológiai betegségek krónikus időszakában, neurológiai betegségek utókezelésében, belgyógyászati betegségek esetén, valamint a traumatológiai betegségek rehabilitációjában.
  • víz alatti vízsugármasszázs: a víz alatti vízsugármasszázs a balneoterápia, a hidroterápia és a vízsugár mechanikus hatására épülő terápiás eljárás. Főként kopásos mozgásszervi panaszok, sérülések utókezelése, keringési problémák, egyes idegrendszeri betegségek esetén hatásos és kíméletes módszer.
  • víz alatti csoportos gyógytorna: a vízben történő mozgást alapvetően a víz fizikai tulajdonságai (a felhajtóerő, a hidrosztatikai nyomás, az örvénylések, hullámzások, áramlások, a dörzsölődés és a víz relatív fajsúlya) befolyásolják. Izomerősítésre, edzésre használhatjuk a víz ellenállását, pl. vízben gyalogláskor, vagy ha a víz felhajtóereje ellenében végeztetjük a mozgást.
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás: Egyénre szabott, komplex kezelést nyújtó szolgáltatás mozgásszervi betegek részére. A kúra a szakorvos által összeállított fürdőgyógyászati ellátásokat jelenti, mely a következő kezelésekre terjed ki: gyógyvizes gyógymedence fürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, egyéni vagy csoportos szárazföldi gyógytorna és fizikoterápia.

(Kiemelt képünk illusztráció: nyugdíjasok a Széchenyi fürdőben. Fotó:HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.