Nőknek indít szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000 olyan hölgyet keresnek, akiknek magas a koleszterinszintje. Azokra a nőkre, édesanyákra, nagymamákra hívják fel a figyelmet, akik a hétköznapok terhei miatt nem tudnak eljutni kardiovaszkuláris szűrésekre. Ebben az évben közel 1000 pácienst hívnak meg rizikófaktorok, vérnyomás, testsúly, ritmuszavarok és szívelégtelenség jeleinek szűrésére. Az első állomás június 26-án lesz, amelyre a június 6-tól lehet jelentkezni.

2022. június 8., 10:31

Szerző:

A nőknél előforduló szívproblémák, amelyek az összes női halálozás egyharmadát teszik ki világszerte, rosszabb kimenetelűek és magasabb halálozási arányt mutatnak, mint a férfiaknál. A nemek közötti szakadék csökkentése a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében Európai Kardiológusok Társaságának (ESC, European Society of Cardiology) célkitűzésévé is vált. A szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmével foglalkozó SZÍVSN betegszervezet rendhagyó „Virág mellé prevenció!” néven indított nőnapi szűrőkampányt,ami aggasztó eredményeket hozott.

A szív- és érrendszeri betegségek több nő halálát okozzák, mint férfiakét, és még a 65 évnél fiatalabbak közül is több, mint kétszer annyi nő hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint mellrákban. A nők kardiovaszkuláris mortalitása – a rákkal ellentétben – nem csökken, hanem stagnált vagy nőtt, és sok nő krónikus, nem gyógyítható szív- és érrendszeri betegséggel él.

„Ezt a kampányunkat figyelemfelhívásnak szántuk, miután a nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívbetegségek miatt, 43 százalékuknál pedig semmilyen tünet sem utal arra, hogy nagy a baj. A nőnapra hirdetett rendkívüli szűrés jelezte, szükség van a folytatásra: a regisztrációt fél órával a felhívás után le kellett zárnunk, annyian jelentkeztek, pedig jöttek volna még tízszerennyien is, vagyis éreztük, a kezdeményezésünknek nagyon is van helye (...) A résztvevők felének magas volt a koleszterinszintje,harmaduknak 150/80-nál magasabb a vérnyomása, minden hetedik páciesnek extrém magas a vércukorszintje – nyilatkozta Bernáth-Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN országos betegegyesület vezetője.

Az első állomás június 26-án lesz, amelyre a június 6-tól lehet jelentkezni a www.szívsn.hu weboldalon. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)