Nincs egészségügyi előnye a napi szintű multivitamin szedésnek

A multivitamin napi szedése nem segíti az élethossz növelését, de még növelheti is a korai halálozás kockázatát.

 

2024. június 27., 13:05

Szerző:

A multivitamin napi szintű szedése nemhogy nem segíti az élethossz növelését, de még növelheti is a korai halálozás kockázatát – derült ki egy 400 ezer ember bevonásával végzett kutatásból. Eszerint amerikai kutatók egészséges felnőtteken elemezték a multivitamin hatását két évtizeden keresztül. Az eredmény szerint a szakemberek nem támogatják a multivitamin napi szintű szedését.

Kutatásukban ugyanis arra jutottak, hogy az az étrend-kiegészítőkkel a baj, hogy fontos kiegészítők hiányozhatnak belőlük: míg például a béta-karotin természetes formájában csökkenti a rák kockázatát, addig a béta-karotin-kiegészítő növelheti azt. A szakemberek a 20 éves adatokat áttekintve azt látták, hogy 4 százalékkal magasabb volt a halálozási kockázat a napi multivitamint szedők körében a követésük kezdeti éveiben. Ez persze nemcsak azt jelentheti a tudósok szerint, hogy növeli a multivitamin a kockázatot – arra is mutathat, hogy az emberek akkor kezdenek el multivitamint szedni, amikor súlyos betegek lesznek.

A vitaminok ettől függetlenül lehetnek hasznosak, anélkül is, hogy csökkentenék a korai halálozás kockázatát. Egy 2022-es tanulmány például kimutatta, hogy a multivitaminok lassíthatják az időskori kognitív leépülést. Az viszont biztos, hogy a multivitaminok valójában nem segítenek és túlértékeltek is – mondta Dr. Neal Barnard, a George Washington Egyetem orvostudományi adjunktusa. Szerinte „ahelyett, hogy multivitaminokat szednénk, egészséges ételeket kellene fogyasztanunk”. Hozzávetőlegesen: az Egyesült Államokban a felnőttek harmada szed naponta multivitamint, az Egyesült Királyságban a felnőttek csaknem fele használ multivitamint vagy étrend-kiegészítőt.

Így váltható le a multivitamin

S hogy melyek a legnagyobb vitaminforrással rendelkező élelmiszerek? Korábbi cikkünkben ezeket vettük sorra:

Gyümölcsök

Szerencsére azok az idők már rég elmúltak, amikor télen üres gyümölcsöspolcok fogadtak minket a boltokban. A narancs, a banán, az alma egész évben elérhetők, és telis-tele vannak vitaminnal. Hasonlóan jó döntés lehet a sárgadinnye is, amivel a már említett A-vitamint pótolhatjuk igen hatásosan.

Mind a zöldségekre, mind a gyümölcsökre igaz, hogy érdemes kezeletlenül fogyasztani őket. Főzés vagy párolás hatására ugyanis jelentősen csökkenhet a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A fagyasztás ezzel szemben jó döntés: akár a kiolvadt zöldségek és gyümölcsök levét is felhasználhatjuk, ezzel is növelve a vitaminbevitelt.

Gabona- és diófélék

A multivitamin kiváltására jó választás lehet még mondjuk egy finom müzli, tele gabonával, dióval, mogyoróval vagy éppen napraforgómagokkal. Ezek nemcsak ízletesek és táplálók, de rendkívül gazdagok B1-vitaminban, ami a hangulatunkra is hatással lesz.

A B1-vitamin ugyanis a stresszkezelés bajnoka, márpedig a hideg és sötét téli napokon könnyen levertnek, izgatottnak vagy dekoncentráltnak érezhetjük magunkat. A vitamin remek hatással van az idegrendszerre, emellett a vérkeringést és az anyagcserét is támogatja. A B1-vitamin a gyerekek számára is elengedhetetlen, hiszen a tanulási nehézségek orvoslásában is eredményesnek bizonyul.

Húsfélék

A D-vitamin talán a legnehezebben pótolható vitaminnak számít, ám nyáron nincs vele gon. Ugyanakkor ha szeretnénk természetes úton mégtöbbet bevinni belőle, akkor elsősorban a minőségi húsételekben érdemes gondolkodnunk. A halfélék (pl. lazac, makréla, szardínia) és a máj közismerten sok D-vitamint tartalmaznak, de a tojás vagy a joghurt is jó választás lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library / AFP)