Miért fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat?

Legtöbbünk csak abban az esetben fordul fogorvoshoz, amikor a szájában jelentkező fájdalom már szinte elviselhetetlenné válik.

2022. május 9., 10:51

Szerző:

Pedig a fogfájás és a más fogászati problémák okozta kellemetlenségek a rendszeresen végzett, rutin ellenőrzések segítségével könnyen elkerülhetőek lehetnek. A tiszta és ép fogazat nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem testünk egészsége szempontjából is, hiszen a fogproblémák akár gócként is előidézhetnek más betegségeket.

Ezekből adódóan kiemelten fontos, hogy évente minimum egyszer (inkább kétszer) keressük fel fogászunkat kontrollvizsgálat céljából.

A fogászati betegségek nagy része megelőzhető rendszeres ellenőrzéssel 

Bármennyire is alaposan mossuk a fogainkat nap mint nap, a szájban és a fogaink közt számos olyan felület van, melyek tisztítása nehézségekbe ütközhet vagy nem tulajdonítunk nekik kellő figyelmet.

A fogzománc ezen apró felszínein könnyen felhalmozódik a lepedék, mely baktériumokkal teli plakként idővel fogkővé szilárdul. Így az ínygyulladás, a fájdalmas, gyulladt tasakok, vagy fogszuvasodás, mind a baktériumok és a nem megfelelő tisztítás számlájára írhatók.

A fogszuvasodás azért is különösen veszélyes, mert a kisebb lyukak és felmaródások sokszor egyáltalán nem járnak fájdalommal, így diagnosztizálásuk is nehézkessé válik orvosi segítség nélkül. Szerencsére a lyukas fog kezelése általában egy gyors töméssel orvosolható (ha időben észlelve van), azonban ehhez fontos hangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát. A fogszuvasodás okozta kellemetlenségek akár teljes mértékben megelőzhetőek lennének, amennyiben félévente fogászati szűrésen veszünk részt.

A fogágybetegségek máshol is gondot okozhatnak

A fogkő tehát nemcsak szuvasodást okozhat, hanem ínyünk egészségét is veszélyeztetheti. A plakkokban lévő baktériumok irritálhatják, károsíthatják az íny felületét és ennek következtében gyulladás alakulhat ki a fertőzött területeken. A kezeletlenül maradt ínybetegségeknek súlyos következményei is lehetnek, amelyek végső esetben a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. Ha fogmosáskor, vagy az étkezések során fogínyvérzést tapasztalunk magunkon, semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül azt. A krónikus íny- és fogbetegségek gócként akár kihathatnak a mozgásszerveinkre is, gyulladásokat katalizálhatnak a szervezet más részein, vagy akár hajhullás formájában is jelezhetik a bajt.

A fogorvosi vizsgálatok alkalmával az íny problémáira is fény derül, az időben megkezdett kezelés pedig gyógyuláshoz vezet.

A nem megfelelő szájhigiénia, vagy a különböző étkezési, illetve életvitelünkhöz kapcsolódó szokásunk is jelentősen befolyásolja a fogaink egészségét. Ezek közé tartozik például a dohányzás, a kávé- és alkoholfogyasztás, a körömrágás, vagy a fogak rendszeres csikorgatása. Az évente, vagy félévente elvégzett fogorvosi vizsgálatok során a kezelőorvosok felmérik a száj és fogazat egészséget, illetve tanácsokat adnak annak érdekében, hogy a lehető legtovább őrizhessük meg fogunk épségét a jelenlegi életmódunk tükrében.

 

Mi történik egy vizsgálat során?

A fogazat és a száj egészségének ellenőrzése több lépcsőben és alapos körültekintéssel történik. A fogak esetleges sérüléseinek vizsgálata után a kezelőorvos fogszuvasodásra utaló nyomokat keres a szájban a már kialakult lyukak formájában, valamint az ínygyulladás lehetőségét vizsgálja a plakk és fogkő jelenlétéből kiindulva. Szűrővizsgálatok során röntgenvizsgálatra is sor kerül, hogy a szabad szemmel nem látható szuvasodásokra, gyulladásokra, is fény derüljön.

Az íny ellenőrzése egy speciális eszközzel történik, amely a fogak és az íny közötti távolság mértékét, illetve mélységét hivatott meghatározni. A fogak ellenőrzésén túl a szűrővizsgálat szerves részét képezi a szájüreg más részeinek a vizsgálata is, mint a nyelv, a lágy- és kemény szájpad, ajkak stb., ami már a kóros folyamatok kiszűrését célozza.

A vizsgálat után egy alapos tisztításon is át kell, hogy essenek a fogaink.

A rajtuk lévő lepedéket, plakkot és fogkövet a dentálhigiénikus a legmodernebb ultrahangos eszközzel távolítja el. A fogak tisztítása minden esetben fájdalommentes, ezért aztán kényelembe is helyezhetjük magunkat a kezelés során.

Fogaink egészségének megőrzése érdekében a rendszeres fogorvosi vizsgálatok látogatása mellett, a legtöbb amit tehetünk az a megfelelő szájhigiénia kialakítása és betartása. Naponta legalább kétszer mossunk fogat speciális fogkrémmel, illetve használjunk fogselymet, fogköztisztítót és akár ínyvédő géleket is. Szájvíz használatával továbbá csökkenthetjük a fogaink közé letelepedő baktériumok számát. 

Ha bármilyen fogászati betegségre utaló jelet, vagy tünetet észlelünk, a lehető leghamarabb kérjük szakember segítségét!  

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.