Miben más ma egy házépítés, mint 100 évvel ezelőtt?

Vajon tényleg igaz a mondás, hogy régen minden jobb volt? Nézzük, milyen lehetőségeknek örülhetünk ma, amelyek segítségével személyre szabottabb lehet az otthonunk, mint száz évvel ezelőtt.

2022. november 17., 10:50

Szerző:

Napjainkban, ha házépítést tervezünk, rengeteg szakemberrel kell egyeztetnünk, mire belevághatunk a munkába, illetve amíg valóban elkészül a lakhelyünk. A tervezéstől a kivitelezésen át számos pontja van egy építkezésnek. Nem úgy, mint régen, amikor összeállt a falu és kalákában felhúzták az éppen aktuális házat.

Az igények és a lehetőségek teljesen mások, mint dédszüleink, nagyszüleink idejében, ezért nem meglepő, hogy sokat változott egy ház megépítésének metódusa az elmúlt évtizedekben. Régen alapvetően több generáció élt együtt, ezért a hosszú, többszobás, sokszor több konyhával rendelkező házak voltak gyakoriak. A felfelé való terjeszkedés inkább a 80’-as évek közepétől lett jellemző, addig vízszintesen bővítették a lakóhelyüket az emberek. A portákhoz szinte mindig tartozott melléképület, nyári konyhával, ólakkal, gazdasági helyiségekkel.

A házak alapanyaga a vályog, a tégla és a fa voltak. Bár az embereknek kevés felesleges tárgyuk lehetett, és nem is számolhattak lakberendezési részleggel a boltokban, a házukat szívesen díszítették: biztosan mindnyájan találkoztunk már a falra készített szőttesekkel, tányérokkal, kerámiákkal.

Hogyan építkezünk ma?

A mai házak legfőbb előnye, hogy mindenképpen készül alapjuk, ami az időtállóság, a biztonság egyik nagyon fontos tényezője. A tégla mellett ma már számos technikát álmodtak meg a falak felhúzására is: készülhet ház betontömbökből, könnyűszerkezetes módon fémvázak segítségével.

Napjainkban a tervezéstől a kivitelezésig különböző szakemberek segítségét vesszük igénybe, amely lehetőséget biztosít a részletek minél aprólékosabb átgondolására. Egy-egy kifejezetten adott területre szakosodó mesterember ugyanis nagy tapasztalattal tud segíteni abban, hogy a mi igényeinkhez és lehetőségeinkhez milyen megoldások illenek leginkább.

Bár kevesebb generáció él együtt, alapvetően nagyobb a térigényünk – gondoljunk csak a home office megkövetelte dolgozószobára, vagy a gyerekek külön szobáira – és több tárgy is vesz körül minket. Emiatt a tervezésnél igazán nagy hangsúlyt fektetünk az elosztásra, amit régen a hosszú, egymásból nyíló szobákat magukban foglaló parasztházakban nem tehettek meg. Emellett teret hódít a praktikum fontossága: a többfunkciós bútordarabok – egyszerre ágy és asztal, ülőalkalmatosság vagy tároló – egyre népszerűbbek szintén a térnyerés lehetősége miatt.

A minimalizmus egyaránt elterjedt irányzat napjainkban: a minél kevesebb szín és dísz, az egymással harmonizáló színek használata, a pasztellszínek dominanciája néhány élénk kiegészítővel – ezeket mind-mind megtaláljuk a mai otthonokban. Lakásaink, házaink fontos szereplői lettek emellett a növények: a zöld helye már nem csupán kint van a kertben, hanem a falak között is fontos szerepe jut neki. Azonban nemcsak színben, de fenntarthatóság szempontjából is fontos része otthonainknak a zöld: az energiatakarékos eszközök ma már alapvető részét képezik egy modern háztartásnak.

Tényleg jobb így?

Földszintes ház vagy emeletes? Vályogház vagy klíma? Betontömbök vagy téglák? A lényeg mindig a saját igényeink megtalálása, hiszen mindennek lehet előnye és hátránya is. A száz évvel ezelőtti ember teljesen másként élte mindennapjait, és a házépítés terén is alkalmazkodott a lehetőségeihez. Csak úgy, mint a ma embere, aki a modern élet igényei és kihívásai mellett igyekszik a legtöbbet kihozni otthonából.

Bizonyos, hogy mára az otthonunk megtervezése nem csupán egy hely gondolatban való megrajzolása, hanem önmagunk, családtagjaink személyiségének egyik lényeges kifejezési formája is. A sokszínű technikai, anyag-, illetve térbeli megoldások miatt pedig nagyobb is a lehetőségünk ennek megélésére.

A jó átmenthető

Eltávolodnunk pedig semmiképpen nem kell a múltbeli példáktól, hiszen számos megoldást újragondol, átvesz, modernizál a ma embere. A fa mint alapanyag például egyre inkább előtérbe kerül, a gerendás mennyezet, a melléképületek megjelenése, a kályhák, kemencék beépítése, vagy a vízszintes terjeszkedés szintén egyre gyakoribb. Emellett a népszerű indusztriális stílus is sokat magában hordoz a múlt házaiból, sőt a fenntarthatóság jegyében újrahasznosítja azok régi tárgyait, eszközeit.

Fontos tehát, hogy az építkezés során a mai igényeket vegyük figyelembe, nyugodtan éljünk a modern, időt és energiát megtakarító technikákkal, hagyatkozzunk a hozzáértők szaktudására, miközben körbenézünk a múltban, és megtaláljuk, mi az, ami jó szívvel átmenthető!

(x)