Mi állhat az állandó fáradtság hátterében?

Ha a tavaszi fáradtságot már nemcsak tavasszal érezzük, hanem szépen átkúszik ez az állapot az év további részére is, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi állhat ennek a hátterében. A továbbiakban utánajárunk annak, hogy mik lehetnek a tartós fáradtság okai, és mit lehet tenni ellene.

2022. október 17., 10:21

Szerző:

Az állandó fáradtság lehetséges okai

Ha közelebbről is megvizsgáljuk a mindennapi szokásainkat, egykettőre megtalálhatjuk a nem szűnő jelenség okát.

Nem elegendő alvás

Egy átlagos 16-60 év közötti felnőtt embernek napi 7-9 óra pihentető alvásra van szüksége. A statisztikák szerint viszont, legalább a lakosság egyharmada nem alszik eleget. Tehát a legelső, amit végig kell gondolnunk, hogy átlagosan hány órát töltünk alvással. Ha csak 4-5-6 óra a napi átlag, akkor először ezen kell változtatni, és növelni az alvásidőt.

Rossz étrend

Ez valószínűleg nem is jutna eszünkbe, de a nem megfelelő étrend is okozhat fáradtságot, mert a szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz, energiához, ezen kívül bizonyos ételek feldolgozása önmagában is leterheli a testünket. Az ideális étrend megfelelő arányban tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, zsírokat, fehérjéket. A cukorfogyasztást érdemes minimálisra csökkenteni, viszont a vízbevitelre nagyon oda kell figyelni, mert a dehidratáció is okozhat fáradtságot.

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód is hozzájárulhat ahhoz, hogy fáradékonyak vagyunk. Tényleg igaz, hogy a fizikai aktivitás az általános jó közérzetünk alapja, nemcsak a testünket tartjuk vele fitten, de jót tesz a szellemi teljesítményünknek is, növeli az energiaszintünket és éjszaka is jobban tudunk aludni. Mindennapi rövidebb mozgásokat is be lehet iktatni, mint a séta, futás, jóga, vagy heti néhány alkalommal kiadósabb edzések. Bármit is választunk, az biztosan pozitívan fog változtatni a közérzetünkön.

Stressz

Egyre többet tudunk arról, hogy a stressznek milyen sok területen vannak negatív hatásai. Fáradékonyságot, levertséget, rossz kedvet is okozhat, ha folyamatos stresszterhelésnek vagyunk kitéve. A későbbiekben pedig ez komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet.

Betegségek, vitaminhiány

Bizonyos betegségek is okozhatnak fáradékonyságot: ilyen a cukorbetegség, a vérszegénység, a szívbetegségek, a pajzsmirigy problémák, az ételintoleranciák, és az ásványi anyag-, valamint vitaminhiányok. A lelki eredetű problémák is hatással vannak az energiaszintünkre, a depresszió, a szorongás, a pánikbetegség minden erőnket elszívhatja és állandó levertségbe taszíthat.

Ha megvizsgáltuk az életmódunkat, és minden kényes pontot sikerült már rendbe tenni – tehát eleget alszunk, rendesen táplálkozunk, eleget mozgunk és nem is stresszeljük túl magunkat –, mégsem múlik a fáradtság, akkor forduljunk orvoshoz. A szakember egy átfogó kivizsgálás során kideríti, milyen egészségügyi okai lehetnek a kimerültségnek.

A helyes alvás alapjai

Ahogy arról már szó esett, az állandó fáradtság hátterében leggyakrabban a nem elegendő, és nem megfelelő minőségű alvás áll. De mit tehetünk azért, hogy minél könnyebben aludjunk el, és minél pihentetőbb alvásban legyen részünk?

  • Késő délután már ne fogyasszunk kávét, élénkítő hatású teát, energiaitalokat, mert ezek megnehezítik az elalvást, sőt akár éjszaka is felébredhetünk miattuk.
  •  Alvás előtt kerüljük a kékfényű kijelzőket, tehát ne tévézzünk, számítógépezzünk, mobilozzunk. Ugyanis a kék fény átveri a szervezetünket, azt az érzetet kelti, mintha még nappal lenne, és ez korlátozza a melatonintermelődést. A melatonin egy természetes hormon, ami szabályozza a bioritmusunkat. Inkább olvasgassunk, az segít nyugodt hangulatba kerülni!
  • Sötétítsünk be a lakásban, mert a beszűrődő fény megzavarhatja az alvásunkat! A különböző elektronikai eszközök világító fényei is zavaróak lehetnek, ezeket kapcsoljuk ki, takarjuk el!
  • Értelemszerűen a zajok is megzavarhatják a pihenésünket, tehát ha olyan környéken lakunk, ahol magas szokott lenni a szabadban a zaj, akkor érdemes csukott ablaknál aludni, füldugót alkalmazni.
  •  A megfelelő minőségű matrac, ágybetét is fontos szerepet játszik a pihentető alvásban, egy kényelmetlen fekhelyen nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat.
  •  A hálószoba megfelelő hőmérsékletére is oda kell figyelni, melegben ugyanis sokkal rosszabbul alszunk. Az ideális hőmérséklet 18 Celsius fok körül van, nyáron ez lehet kicsit magasabb is, olyan 23-24 fok körül, hiszen az sem jó, ha túl nagy különbség van a külső és belső hőmérséklet között.

Tehát ha rendszeres fáradtsággal küzdünk, akkor először az alvásminőségünkön, majd az életmódunkon javítsunk. Ha ezek után sem érzékelünk lényeges javulást, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy idejében kiderüljön, ha valamilyen betegség áll a háttérben.

(x)

A kutyatartás rengeteg örömet ad. Kevés jobb dolog van annál, mint amikor szőrös barátunk ugrálva, boldogan vár bennünket otthon. Természetesen ennek is ára van, hiszen számtalan kiadással jár egy kutya: eledel, kutyarács és játékok tömkelege kell hozzá, hogy állatunk boldog életet élhessen. Kistestű kutya esetén könnyebb dolgunk van, ám nagyobb kutyánál már több mindenre ügyelnünk kell!

Ugyan a hivatalos levél írása elsőre bonyolult feladatnak tűnhet, azonban néhány egyszerű alapszabály betartásával máris növelhetjük a sikerességünk esélyét. Mire érdemes konkrétan odafigyelni, ha éppen a tanárainkkal levelezünk, vagy a kiszemelt munkahelyre szeretnénk motivációs levelet küldeni? Alábbi cikkünkből pontosan kiderül!