Másnapos Ön? 14 jó tanács, amit semmiképp se fogadjon meg

2018. január 1., 07:32

Szerző: Bárkay Tamás

Dunát, de mit Dunát? Komplett Obirtiszjenyiszejt lehet rekeszteni a másnaposság elleni receptekből, ezeknek azonban van egy közös vonásuk: egyik sem hat, pláne hogy az ember pont azért másnapos, hogy összekeverje őket más receptekkel, amelyek ugyanúgy nem hatnak.

De még ha megérkezne is az egyetlen létező isteni megfejtés: hogyan mixelje össze a csodatévő elixírt a konyhapulton, amikor Ön a lakás másik sarkában fekszik kómában, elcsúszott Pókember-álarccal a fején, és valaki még egy halványkék műanyaglavórt is odacsempészett az Ön útjába? 

Megette a fene.

Ahogy a kriminológiában, úgy a lerészegedés tekintetében is érdemes hangsúlyt fektetni az úgynevezett megelőzésre – állítják. De érdemes?

1. Ne igyunk. 

Itt be kéne fejeznünk a cikket, tehát ugorgyunk.

2. Fogyasszunk felelősséggel.

Ilyet esetenként a toxikológia falán olvashatunk, amikor ugye, már minek, de még inkább sörös dobozok oldalán, vagyis azok intenek mértékletességre, akik tüstént lehúzhatnák a rolót, ha így tennénk. Biztos elhisszük egy árva szavukat is. 

3. Mielőtt nekiállnánk vedelni, együnk annyit, amennyi belénk fér, alaposan béleljük ki magunkat a jó öreg zsírral, az majd jól felszívja szeszt.

A gyomorgörcs és az eperoham mégis csak mennyivel polgáribb megoldás, mint a katzenjammer.

4. Mielőtt lefeküdnénk, igyunk meg rengeteg ásványvizet.

Sajnos ez sem működik, mert ájulás előtt az ember ritkán vet számot a sanyarú sorsával, megtorpanva egy pillanatra élete keresztútján okosan, hogy állj, állj, állj, mármostan pedig megiszok egy liter ásványvizet, Isten engem úgy segéljen, ámen. De különben is: minden van, csak éppen ásványvíz nincs speciel sehol, egy korty se. Mindezen túl köztudomású, hogy aki sok vizet iszik, annak béka nő a hasában. Tegyük a szívünket a kezünkre: kinek hiányzik a hasába egy békanő?

Fotó: pexels.com

Amúgy meg ezeknek a megfogadásáról meg úgyis lecsúszott, úgyhogy nézzük, mit javallanak reggelre (délre, kora délutánra)? Íme a legközkeletűbb hiedelmek, amelyek szintén nem jók az égvilágon semmire: 

1. Együnk erőlevest, az segít az elvesztett kálium és nátrium pótlásában 

Az ember közben szinte érzi is, ahogy az elvesztett kálium és nátrium, a két kis kópé megkerül, kip-kop, itt vagyunk, cincogják, ám ekkor a leveske velük egyetemben hirtelen visszakéredzkedik, és persze van benne négy kocka répa, vagyis pláne. 

2. Bőséges reggeli

Lásd, mint fent.   

3. Kefír

Öntsenek egy kiskanál tejet egy csésze citromos teába, és figyeljék meg mi történik. Aztán képzeljék el, hogy akkor mi van, amikor egy pohár kefírt töltenek egy liter borra.   

4. Vegyünk be egy talicska C vitamint.

Talán akkor náthásak ma nem leszünk.

5. Savanyú uborkalé

Az orosz alkoholisták különösen esküsznek rá. Biztos igazuk van, elég csak rájuk nézni. 

6. Hagymás pácolt hering

Más néven ruszli. Ezt többnyire olyan kis befőttesüvegbe szerelik ki, amelyeknek puszta kézzel még senki nem tudta lecsavarni a tetejét. Az ember tehát megragad egy közeli kést a remegő ujjaival, megpróbálja a hegyét beilleszteni a fedél és az üveg közé, hogy a rendszer kapjon egy kis levegőt, de a kés persze megcsúszik, Ön pedig csendben elvérzik a hidegburkolaton.   

7. Sör

Enyhíti a tüneteket, de elnyújtja az állapotot. Klassz, de akkor hajnalban minek hagytuk abba? 

8. Séta

Miiii???!!! 

9. Szauna

Most azt képzeljék el, ahogy a mentők másfél óra múlva magukra törik az ajtót, és Önöket milyen állapotban találják a padlón.

10. Hagyjunk a szervezetünknek 24 órát, hadd regenerálódjon, ne terheljük újabb adag alkoholokkal.

Nos, ez viszonylag könnyen menni fog, csak az a baj, hogy 24 óra az pont egy egész, rohadt hosszú nap.

 

A szappanokat, amelyet régóta vagy a cél elérése érdekében hasznos eszköznek, vagy designos, ám valójában soha nem használt háziasszony ajándéknak tekintettek, hatékonynak tűnik abban a korszakban, amikor a pazarlás csökkentésére és az öngondoskodás minimalizására összpontosítunk.

Tompán ülünk a szobában, bambán bámulunk magunk elé, miközben izzadságcseppek csorognak az arcunkon. Kint tombol a kánikula, nem tudunk semmire sem figyelni, aztán laza mozdulattal kezünkbe vesszük a távirányítót, pár gombnyomás és duruzsolni kezd a klíma. Fellélegezhetünk.

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája, a vörösbor és szilva ízének harmónikus elegye, a Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el.