Luxuscikk lehet a ketchup és a paradicsom is

Egy új tanulmány szerint hamarosan hiánycikké válhat a ketchup, mivel a klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet.
A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás – írja a Telegraph.

2022. június 7., 06:46

Szerző:

A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja most egy matematikai modellt dolgozott ki, hogy megállapítsák, hogyan hatnak majd a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a termelésre – írta az Index.

A Nature Foodban megjelent cikkben a szakemberek öt jövőbeli klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel. A kutatás szerint 2050-re körülbelül hat százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben. 2050 és 2100 között pedig éles különbségek vannak az alkalmazott klímamodelltől függően, de

a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között körülbelül 2,6 Celsius fokkal, 2070–2099-ben pedig 5 Celsius fokkal emelkedne az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

E feltételek mellett a számítógépes modell azt vetítette előre, hogy a 11 legnagyobb paradicsom termesztő globális betakarítása a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint hét millió tonnára csökkenne.

 

(Ketchup. Képünk illusztráció. Fotó: Dennis Klein/Unsplash.com)

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy háziállatunkkal baj történjen. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon halálhoz vezet – figyelmeztet közleményben az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Az életminőségünket jelentősen befolyásolja az általános közérzetünk és komfortérzetünk. Amikor nehezebb időszakon megyünk keresztül, gyakrabban keressük a komfortot a mindennapokban, legyen az egy kiadós alvás, egy finom vacsora főzése, vagy egy pihentető habfürdő. Rengeteget dobhat általános hangulatunkon az is, ha minőségi használati tárgyakat alkalmazunk, így a törölköző anyaga is rendkívül meghatározó – sőt ez egészségünk érdekében sem elhanyagolható.

(x)