Luxuscikk lehet a ketchup és a paradicsom is
Egy új tanulmány szerint hamarosan hiánycikké válhat a ketchup, mivel a klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet.
A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás – írja a Telegraph.
A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja most egy matematikai modellt dolgozott ki, hogy megállapítsák, hogyan hatnak majd a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a termelésre – írta az Index.
A Nature Foodban megjelent cikkben a szakemberek öt jövőbeli klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel. A kutatás szerint 2050-re körülbelül hat százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben. 2050 és 2100 között pedig éles különbségek vannak az alkalmazott klímamodelltől függően, de
a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet.
A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között körülbelül 2,6 Celsius fokkal, 2070–2099-ben pedig 5 Celsius fokkal emelkedne az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.
E feltételek mellett a számítógépes modell azt vetítette előre, hogy a 11 legnagyobb paradicsom termesztő globális betakarítása a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint hét millió tonnára csökkenne.
(Ketchup. Képünk illusztráció. Fotó: Dennis Klein/Unsplash.com)