Így kelts tökéletes első benyomást bárhol, bármikor: 3 tipp a sikerhez

Mióta világ a világ, az első találkozás vagy interjú során mindig sokat nyomott a latba az első benyomás. Abban a pillanatban döntjük el, hogy valaki mennyire szimpatikus, illetve ez alapján formálunk véleményt róla. Az első benyomás az esetek többségében a külső megjelenés, tehát az ápoltság, a ruhák és a mosoly alapján dől el. De ha jobban belegondolunk, valóban sok mindent el tudnak árulni valakiről, hiába tartják sokan felszínes hozzáállásnak.

2022. április 20., 10:52

Szerző:

Miért fontos pozitív első benyomást teremteni a sikerhez az élet számos területén?

Ahogy már említettük, tudat alatt számos következtetést vonunk le az első találkozás alkalmával a másikról. Ezért is fontos jó benyomást kelteni, többek között egy randi vagy egy fontos munkával kapcsolatos megbeszélés során. Ezeket az impulzusokat nagyon nehéz felülírni később, hiszen egy ilyen rosszul sikerült élmény örökre – jobb esetben csak egy ideig – rányomhatja a bélyegét két ember kapcsolatára. De természetesen, mint mindent, ezt is meg lehet előzni.

Hogyan keltsünk tökéletes első nyomást?

A tökéletes első benyomásra nincs recept, ám a következő egyszerű, ám annál hasznosabb tippeket érdemes lehet kipróbálni.

A mosoly ereje:

Ki gondolná, hogy egy megnyerő mosolynak ereje van?! Nos, bármennyire is furcsa, de olyankor pontosan ez dönti el, hogy valaki hogyan és milyen formában marad meg bennünk. Egy ápolatlan, kusza és kicsit sem higiénikus mosoly nemcsak lelombozó, de taszító is tud lenni mások számára. Ezért lényeges, hogy a megjelenésünk egyik kulcsfontosságú része legyen az arcunk, azon belül is a fehér, ápolt és rendezett fogsorunk.

Napjainkban már a felnőttek is bátran fogszabályoztathatnak. Sőt, még olyan lehetőség is van, hogy teljesen láthatatlanul javíthatunk az elrendezésükön. Ezenfelül pedig célszerű évente legalább kétszer ellátogatni a fogorvoshoz, aki felméri az állapotukat, eltávolítja a fogkövet, és olykor egy fogfehérítés sem árt.

A fogfehérítésnek szintén több módja van. Létezik otthoni, melegfényes és hidegfényes fogfehérítés is. Az utóbbi kettő között az egyik legnagyobb különbség, hogy a hidegfényes fehérítés jóval kíméletesebb és szinte semmilyen fájdalommal nem jár. Ezért is ajánlják olyanoknak, akiknek érzékenyebb fogaik vannak.

Ápolt külső:

Az ápolt külsőbe nemcsak a tiszta ruházat, de a frissen mosott haj, bőr és a finom illat is beletartozik. Igyekezzünk figyelni rá, hogy a hajkoronánk sose keltsen olyan hatást, mintha sosem fésülködnénk, és a találkozók előtt mindenképp mossuk meg, hogy tiszta és kellemes illatú legyen. Ezek az apróságok szintén láthatatlanul hatnak a beszélgetőpartnereinkre. Bár ez már inkább másodlagos, de az is sokat dobhat a megítélésünkön, hogyan és milyen ruhadarabokban jelenünk meg. Kerüljük a harsány és élénk színeket. Helyette igyekezzünk elegáns és kifinomult stílusban megjelenni. A nude, a fekete és a pasztell színekkel sosem nyúlhatunk mellé!

Legyünk magabiztosak!

A verbális kommunikációnk első pár perce is meghatározó mások számára - akárcsak a köszönés és a kézfogás. Ne féljünk! Merjük határozottan és bátran kezet fogni, amivel azt sugallhatjuk, hogy magabiztosak vagyunk, hiszünk magunkban és tudjuk, mire is vagyunk képesek. Ezenkívül az is hasznos lehet, ha köszönéskor a semleges arckifejezés helyett kedvesek és mosolygósak vagyunk. Ezzel barátságos és közvetlen személyiségről tehetünk tanúbizonyságot. Arra azonban figyeljünk, hogy tartsuk meg az egyensúlyt a kedvesség és a túlzott közvetlenség között. Ne legyünk közönségesek!

Mit tehetünk, ha hiba csúszik a számításba?

Mindenkivel megesik, hogy rossz napja van és meggondolatlanul tesz dolgokat, főleg ha izgul. Ha megtörtént a baj az állásinterjún vagy éppen a randin, inkább lendüljünk tovább a hibán, ne időzzünk rajta. Így a beszélgetőpartnerek is gyorsan el tudják felejteni.

A lényeg, hogy higgyünk magunkban és abban, hogy bármire képesek lehetünk, ha igazán bízunk benne. Ám, ha egy kis segítségre lenne szükség, mindenképp fogadjuk meg ezt a néhány egyszerű tippet, amelyekkel sokat tehetünk a sikerünk érdekében.