Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a digitális világról? 3+1 tipp szülőknek

Tetszik vagy nem tetszik, a digitalitás mostanra az életünk legtöbb területén jelen van, és ha még meg is próbálunk szembeszegülni vele, előbb-utóbb úgyis használnunk kell.

2024. április 9., 11:07

Szerző:

Legyen szó munkahelyi elvárásról, csekkbefizetésről vagy színházjegyvásárlásról, a hagyományos papírforma egyre inkább eltűnni látszik. De amíg mi felnőtt fejjel megtanulunk adaptálódni a helyzethez, a gyermekeink beleszületnek az okostelefon-, tablet, laptop- és internethasználat garmadájába. Bár egy szempontból ez előnyösen hangzik, azonban ismerve az online tér kockázatait, a helyzet a szülői gondviselés újabb kérdésköreit veti fel: Milyen módon meséljek az internet lehetőségeiről és veszélyeiről?”; Hogyan legyek jó digitális szülő?” Íme néhány gondolat, amely segíthet rátalálni a megfelelő válaszokra.

“Húzd meg, ereszd meg” – minden a szabályok és a szabad akarat közötti egyensúly megteremtésével kezdődik

A világ egyik legcsodálatosabb dolga, de mondjuk ki bátran, szülőnek lenni mégsem mindig kifizetődő. Szívből szeretni, mindent megadni, következetesnek maradni, határokat húzni - ezeknek az egyvelege még leírva is disszonáns, így semmi csodálatra méltó nincs abban, amikor a gyermek az egyik pillanatban még a legjobb, majd három perccel később a legrosszabb anyukának/apukának tart. A jó és rossz zsaru forgatókönyv másodpercek alatt változhat, attól függően, hogy a “húzd meg, ereszd meg” játékban melyik oldalra billen a mérleg nyelve. Ha jól szeretnénk csinálni, akkor gyakorlatilag a digitális világban való szülői szerepvállalás is ugyanerről szól: normák és szabályok felállításáról, amely során a kölyök lehetőséget kap az önálló tevékenységek kipróbálására is. Ugyan nincs egy általános formula, ami mindenki esetén beválik, de ha logikusan, és a megfelelő sorrendben kommunikáljuk az okoseszközökben rejlő pozitívumokat és negatívumokat – illetve konkrét használati tippeket is adunk –, jó úton haladunk afelé, hogy ilyen módon is biztos alapokat teremtsünk.

Így neveljük gyermekünket médiatudatosságra!

A gyermek médiatudatosságra nevelésének számos megközelítése létezik. Ezért a következő bekezdésekben olyan praktikus tanácsokkal segítünk hidat teremteni a szülői szerepkör és a gyermek digitális jelenléte között, amelyek univerzálisan alkalmazhatóak.

#1 Mutassuk be röviden és érthetően az online biztonság jelentőségét!

Amikor valami nagyon fontosat szeretnénk megértetni a gyerekkel, általában a beszélgetés kiindulópontját a legnehezebb megtalálni. Ebben a témakörben érdemes először az online biztonság jelentőségére helyezni a hangsúlyt, amelyet a digitális világ kettősségének bemutatásával nagyszerűen lehet prezentálni. Mintha csak egy vitatémára készülnél, válassz egy tételmondatot, építs köré egy érvrendszert (pro és kontra), és mindezt fogalmazd át a gyerek életkorához passzoló nyelvezetre! Sokat segít a megértésben, hogyha konkrét gyakorlati példákat is használsz, főleg az olyan nehéz topikok kapcsán, mint az internetes zaklatás (cyberbullying) vagy az adathalászat. Fontos, hogy ne kizárólag a kockázatokat sorold, mert így, ha még nem is szeretnéd, a mondanivalód hamar negatív felhangot kap -, mintha az online világ és az internet egy rettenetes dolog lenne. Magyarán mutass rá arra is, hogy mennyit nyerhetünk a digitális eszközök és az internet által, ha megtanuljuk a médiatudatos viselkedés alapelveit!

#2 Legyünk a követendő példa a digitális térben is!

Nem csak szülőként, de az életünk más területén is akkor vagyunk hitelesek, hogyha az általunk közvetített gondolatok a tetteinkben is ugyanúgy nyilvánulnak meg. Ergo, ha egy komplett normarendszert szeretnénk átadni a gyermekünknek a digitális eszközök használatáról és az online jelenlétről, előbb győződjünk meg róla, hogy mi is aszerint cselekszünk-e, mint amit elvárunk! Ugyanis amint a gyerek azt látja, hogy szembemegyünk a saját szabályainkkal, számára is a következetlenség lesz a követendő példa – ezt a hibát jobb már az elején elkerülni!

#3 Adjunk esélyt a gyermek önállósodására online is!

Mint minden emberi kapcsolatban, úgy a szülő-gyermek páros esetén is az erős bizalmi kötelék a harmonikus együttműködés záloga. Ahhoz viszont, hogy ez megfelelően ki tudjon épülni, van, hogy le kell vetkőzni az apaságból és anyaságból fakadó, kontrolláló szerepet. Természetesen itt is célszerű a fokozatosságra törekedni, de idővel - amikor úgy látjuk, hogy a gyermek már eleget bizonyított -, érdemes elengedni a gyeplőt, és lehetőséget adni az önállósodásra. Valószínűleg ez lesz a legnehezebb feladat, de végül megtérül. Ha bizalom van, minden van, hiszen a gyermek az ellenőrzéseink nélkül is be fog avatni a digitális életének azokba a részleteibe, ahol felnőtt segítségére van szüksége.

+1 Próbáljuk ki a szülői felügyelet beállításokat és applikációkat!

Ha még nagyon az elején járunk a digitális szülő szerepkörének kialakításában, a parental control beállítások és applikációk sokat segíthetnek az ideális egyensúly megteremtésében. Ezek a funkciók és alkalmazások kifejezetten arra a célra készültek, hogy az edukációs alapok átadásakor figyelni - és szükség esetén - kontrollálni lehessen a gyermek online tevékenységeit. Technikai szempontból sem jelentenek kihívást, miközben nagyszerű lehetőséget biztosítanak a közös fejlődésre – itt az idő kipróbálni őket!

(x)