A nagy tyúkszem háború: mit tehetünk, ha begyullad?

A tyúkszem olyan elváltozás, ami leggyakrabban a lábujjak felső részén, az ízületek felett jelenik meg, de a negyedik és az ötödik lábujj között és – különösen fájdalmas módon – a talpon is előfordul a nyomásnak kitett területeken. Bár az idősebbeknél gyakoribb, de a fiataloknál sem ritka. Különösen veszélyben van az, aki nem megfelelő lábbeliben sokat „használja a lábát": állómunkát végez vagy fut, gyalogol.

2024. február 21., 14:40

Szerző:

A tyúkszem jellegzetes kúp alakú, a bőr felszíne felé kiszélesedő bőrkeményedés, többnyire egy rizsszemnél alig nagyobb „bőrtüske", amelyik a nagyságához képest aránytalan kellemetlenséget, fájdalmat képes okozni, mivel bemélyedő hegyével a csonthártyát nyomja, érzékeny idegeket érint.

A tyúkszemnek két típusa van, amelyeket kialakulásuk alapján különböztetjük meg. Az egyik olyan területeken alakul ki, amelyek fokozott nyomásnak vannak kitéve. A másik vírusfertőzésből alakul ki. Megvastagodott bőrréteget eredményeznek, amelyek közepén szarucsap található, ez pedig mélyen nyomja az idegvégződéseket. Könnyen kialakulhat gyulladás a folyamatos dörzsölés és irritáció miatt, ami séta közben éri a tyúkszemet.

A tyúkszem kialakulásának gyakori okai


Túl szoros cipő, ami nyomja a lábat, vagy amiben egymást nyomják a lábujjak.

A kiálló csontok összedörzsölődése a cipőben.

Magas sarkú cipő viselése, melyben a talpra nehezedő nyomás fokozódik.

A láb ortopédiai betegsége (például lúdtalp vagy régebbi sérülés), ami a láb statikáját megváltoztatja.

Egyes foglalkozásokban, sportokban valamely testrész tartós nyomással és dörzsöléssel járó igénybevétele.

Gyakran társul cukorbetegség, vérkeringési zavarok, érelmeszesedés, rheumatoid arthritis mellé. Szintén gyakoribb időskorban – ezekben az esetekben nem tudjuk pontosan, miért növekszik a tyúkszemre való hajlam.

Hogyan előzhető meg?


Tehermentesítsük a lábat: szerezzünk be egyedi talpbetétet, amely megfelelő alátámasztást nyújt számunkra, hiszen a lábboltozat elváltozása hozzájárul a tyúkszem kialakulásához. Hordjunk megfelelő cipőt: a magas sarkút, szoros, kényelmetlen cipőket kerüljük. Figyeljünk a lábunk higiéniájára: vegyünk gyakrabban lábfürdőt olyan olajokkal, mint a körömvirág, jojoba, avokádó vagy argánfa. Az áztatást követően pedig sarokreszelővel távolítsuk el az elhalt hámréteget.

A gyulladt tyúkszem esetén erre kell figyelni

A gyulladt tyúkszem kezelése kényesebb, mint a sima tyúkszemé, óvatosabban kell vele bánni. Jobb mielőbb foglalkozni a problémával, hiszen a gyulladt tyúkszem sokkal fájdalmasabb és veszélyesebb is.


Használjon tyúkszemtapaszt vagy nyomásvédő tapaszt, ami megakadályozza a további dörzsölést, és csökkenti a fájdalmat.

Patikákban kapható ecsetelőkkel kezelje a tyúkszemet, ezek szalicilsavat tartalmaznak, amely feloldja a tyúkszem hámrétegeit, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek. Vigyázzon arra, hogy az ép bőrfelület lehetőleg ne érintkezzen a szerrel, ennek érdekében valamilyen zsíros krémmel kenje be a tyúkszem körüli területet kezelés előtt, vagy ragassza le ragtapasszal.

A nem múló tyúkszemet pedikűrössel vagy orvossal távolíttassa el. Cukorbetegek vagy a szervezet más területeit (is) érintő betegségben szenvedők mindenképpen forduljanak orvoshoz ezzel a problémával.
Ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazása jelentheti.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?


Ha a tyúkszem makacs és a házi kezelések ellenére sem tűnik el, nem javul az állapota. Az orvos sebészi úton el tudja távolítani.
Abban az esetben, ha a tyúkszem ortopédiai okokból alakul ki folyamatosan, a megoldást egy ortopédiai beavatkozás jelentheti, például csontkorrekció formájában.


Cukorbetegeknek nem ajánlott semmiképpen sem a lábproblémákat otthon kezelni. Ugyanis az érszűkületes, diabéteszes lábon az apró sérülések könnyebben fertőződhetnek el.


Nagyon fontos, hogyha egyre több a tyúkszem, vagy nyílt sérülés alakul ki, minél előbb jussunk el orvoshoz.

 

(Kiemelt képünk illlusztráció. Fotó: PaintedFeet01 via Pixabay)

2024. szeptember 20., 11:49

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.