Gasztro: Habzsoljon egyet a böjt előtt! Íme a házi hamburgerpogácsa receptje

A hamburgert minden korosztály szereti, magában vagy sült krumplival is isteni finom. 

2025. március 4., 13:09

Szerző:

A hamburger eredete összetett és több kultúra gasztronómiai hagyományaira vezethető vissza. Az étel neve a németországi Hamburg városához kapcsolódik, ahol a 19. században a „Hamburg steak" néven ismert darált marhahúsból készült pogácsaként volt népszerű. Ezt az ételt a tengeren túlra utazó német bevándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba, ahol az gyorsan elterjedt és az amerikai konyha egyik alapfogásává vált. Az egyik legenda szerint a hamburger 1885-ben született meg az Erie Megyei Vásáron, ahol Charles és Frank Menches, egy testvérpár, marhahúst használt kolbász helyett a szendvicsükben, mivel kifogytak a sertéshúsból. Ezt az új ételt a közeli Hamburg városáról nevezték el.

A „Hamburg steak" eredetileg egy fűszerezett, darált marhahúsból készült pogácsa volt, amelyet gyakran kenyér nélkül szolgáltak fel. Az Egyesült Államokban azonban a 19. század végén és a 20. század elején elkezdték zsemlében kínálni, így alakult ki a ma ismert hamburger. Az első modern hamburger elkészítésének pontos helye és ideje vitatott, több amerikai város is magának tulajdonítja ezt a gasztronómiai újítást.

A hamburger gyors elterjedését az amerikai gyorsétteremláncok, mint például a White Castle és a McDonald's is elősegítették a 20. században. Ma a hamburger világszerte ismert és kedvelt étel, számos variációval és regionális változattal.

Házi hamburgerpogácsa

Hozzávalók

A hamburgerhez:

4 db puffancs vagy hamburgerzsemle

csalamádé

lilahagyma

ketchup

mustár

sajt

A húspogácsához:

50 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen)

1 fej hagyma

őrölt bors

2 ek mustár

4 ek ketchup

1 db tojás

1 evőkanál zsemlemorzsa 

A Mindmegette receptje szerint a húspogácsa készítéséhez egy tálban keverjük össze a darált húst sóval, borssal, apróra vágott hagymával, mustárral, tojással és ketchuppal. A masszából formázzunk négy egyenlő méretű pogácsát, amelyek átmérője megegyezik a zsemle méretével. A pogácsák mindkét oldalát kenjük meg olajjal, helyezzük őket egy tálra, fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Egy enyhén olajozott serpenyőben, alacsony lángon süssük a pogácsákat mindkét oldalukon körülbelül 8-8 percig, amíg szép pirosak nem lesznek.

Hamburger összeállításához vágjuk ketté a zsemléket, helyezzünk bele csalamádét, majd tegyük rá a megsült húspogácsát. Erre tegyünk egy szelet sajtot, lilahagymát, csalamádét, valamint ízlés szerint ketchupot és mustárt. Az összeállított hamburgereket előmelegített sütőben 5 perc alatt melegítsük át.

Ha pedig a hamburger bucit is házilag készítené el, olvassa el a receptünket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)