Tippek: így ellenőrizheti, hogy friss-e a gesztenye

Az ősz beköszöntével eljön a gesztenye-szezon is, azonban nagyon fontos, hogy a felhasználás előtt ellenőrizzük a frissességét. 

2024. október 25., 11:17

Szerző:

A gesztenye igazi őszi csemege, de csak akkor, ha friss és jó minőségű. Megfelelő tudással és egy kis odafigyeléssel mindig kiválaszthatja a legjobb példányokat az üzletben és elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket. Ha gesztenyét vásárol mindenképpen alkalmazza az alábbi tippeket!  

Nézze meg a héját!

A friss gesztenye héja fényes és sima, valamint nincsenek rajta repedések vagy sérülések. Ha azonban a héj matt, ráncos, akár lyukas, akkor nagy eséllyel már öreg vagy kártevők támadták meg. Egy ilyen gesztenye sem főzéshez, sem sütéshez nem jó, mivel száraz és íztelen lesz. 

A gesztenye súlya 

A friss gesztenyének a méretéhez képest nehéznek kell lenni, mivel sok nedvességet tartalmaz. Ha a kezébe veszi a gesztenyét és könnyűnek érzi, akkor az annak a jele lehet, hogy belül már száraz, akár rothadt. 

Rázza meg és hallgassa! 

A gesztenyét vásárlás előtt érdemes megrázni. Ha valami zörgést hall benne, akkor az azt jeleni, hogy a mag összezsugorodott, a gesztenye pedig öreg vagy kiszáradt. Az ilyen gesztenye viszont keserű és nehezen fogyasztható, inkább kerülje. 

A gesztenye illata

Az illat a frissesség egyik legjobb mutatója. A friss gesztenye enyhe, kellemes diós illatú, míg a rothadt vagy öreg gesztenye kellemetlen, savanyú szagot áraszt. Ha már az üzletben gyanús szagokat észlel, akkor inkább hagyja ott. 

 

Igazi vitaminbomba 

A gesztenye egyébként igazi vitaminbomba: megtalálható benne az E-vitamin, a B1-,B2- és B6-vitamin, míg C-vitamin-tartalma egészen kiemelkedő, még számos erdei gyümölcsnél, citrusfélénél is magasabb. Gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, nátriumban és vasban, kiváló forrása az élelmi rostoknak. A gesztenye fogyasztásával helyreállíthatjuk a bélműködésünket. Különösen jól használható hasmenés esetén, ahogyan a méregtelenítésben és a béltisztításban is. Rostjai ugyanis segítenek eltávolítani a vastagbélben lerakódó káros anyagokat. 

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)