Egészséget veszélyeztető mézeket forgalmaz a legnagyobb hazai vállalkozó

A Nébih közbelépett, az üzletek polcain a termékek már nem elérhetők.

2022. április 29., 10:55

Szerző:

Elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének (az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeknek) a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását, derül ki a 24.hu cikkéből. A CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz mézeivel most is ugyanaz a probléma, mint korábban: nem lehet megállapítani, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készült, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak.

Vagyis ezek a mézek nem nyomon követhetőek, így egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősülnek

– írják a Nébih oldalán.

A portál azt is leírja, hogy fél éven belül már hat különböző összetételű Klenáncz-féle akácmézet vontak ki a forgalomból. A 24.hu megkereste a Nébih-et az üggyel kapcsolatban, akik elmondták, hogy Klenáncz József az akácmézen kívül vegyes virágmézet is előállított, amellyel kapcsolatban egyelőre nem állapítottak meg jogszabálysértést. A Nébih hozzáteszi, hogy a „kockázat mértéke és jellege” nem egyenlő az alapvetően azonos jellegű, csak más-más tételekben feltárt jogsértések számával. Az üzemben eddig végzett számos ellenőrzés alapján a Nébih végül arra jutott, hogy

„az akácmézeken kívül a további termékcsoport(ok) gyártásának korlátozása nem lenne arányos az akácmézzel kapcsolatos elkövetett jogsértések szankciójaként. Azt is kijelentették, hogy ezek után a létesítmény ellenőrzését gyakrabban végzik majd, és újabb jogszabálysértések esetén a szankciók is súlyosbodni fognak.

A portál a CBA-t, a Tescót és a Spart is megkérdezte, forgalmazzák-e még a most visszahívott mézeket, vagy egyáltalán a Klenáncz-féle termékeket. A CBA nem válaszolt, a Tesco azt felelte, korábban forgalmazták az érintett mézeket, de már visszahívták ezeket a termékeket. A Sparnál nem forgalmazták az említett mézeket, sőt az összes Klenáncz-féle akácmézet eltávolították az üzletek polcairól.

A 24.hu azt is kiemeli, hogy hiába a folyamatos jogsértések, a Klenáncz-vállalkozás avaly 25 millió forint közpénzt kapott különböző jogcímeken, illetve 30 millió forint agrár-környezetgazdálkodási uniós támogatást is megítéltek neki. 

(Kiemelt kép: Méhész ellenőrzi a mézet egy méhkaptár keretében nagyszénási méhészetben, 2022. április 25-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)