Az nem normális, ha fáj – reumatológus beszél az izületi fájdalmak körüli tévhitekről

A kialakulásáról, a kollagén- és a hialuronsavról elterjedt tévhitekről, illetve a mozgás fontosságáról beszél Dr. Pál Mónika reumatológus, fájdalomspecialista a Jazzy Business Class című rádióműsorában. 

2023. július 10., 16:51

Szerző:

Életkortól függően az izületi fájdalomnak sokféle oka lehet: az idő előrehaladtával azonban senki sem menekül el a kopásos jellegű izületi fájdalmak kialakulása elől: 35-40 év körül már fel is ütheti a fejét, intenzíven sportolóknál akár még korábban. A szakértő szerint, ha pihenés után nehezebben indul el az ember, az lehet az első jele. Ugyanakkor szerinte nem kell agódnunk, ugyanis a legtöbb izületi probléma nagyon jól kezelhető. 

Gyakorlatilag visszaolajozzák az izületeket vagy hialuronsavval töltik fel, amely visszaadja a nedvességet az izületnek, ezáltal jobban mozog, jobban terhelhető lesz – ezzel pedig védhető és lassítható is a kopás. 

A hialuronsav pótlásával kapcsolatban ugyanakkor óva is int Dr. Pál Mónika, szerinte étrendbeli változással nem lehet jelentős mennyiséget bevinni belőle a szervezetbe, ellenben a különböző izületi porcfrissítőkkel. A magas kollagén tartalmú ételek segíthetnek az izületi fájdalmakon, ugyanakkor ehhez a napi minimum öt- de inkább tízezer milligramm kollagénre van szüksége a szervezetnek, ezért kiemelten fontos, hogy milyen kollagénkészítményt szed az ember, ha ilyenre vetemedik.  

 

 

A hialuronsavat inkább injekció formájában lehet hatékonyan alkalmazni. Ez évente adható bármelyik izületbe, rendkívül rövid ideig tart és hatása már két-három napon belül érezhető. A kollagéninjekció ezze szemben jóval kiszámíthatatlanabb, de sokkal tartósabb is lehet. 

A reumatológus arra is kitért, hogy a testsúlykontrollnak kulcsszerepe van, ahogy a mozgásnak is. Kiemeli: „az nem normális, hogyha fáj valami”, ugyanakkor azt is hihetjük – tévesen – hogy ha valami fáj, azt pihentetni kell, pedig pont hogy mozgatni, tornáztatni kellene mértékkel. 

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Kindel Media/Unsplash.)