Anyajegyellenőrzés: így végezze helyesen!

Az otthon végzett rendszeres anyajegyellenőrzés jelentősége vitathatatlan. Mutatjuk, mire figyeljen.

2024. szeptember 18., 11:48

Szerző:

A világon a bőrrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált daganattípus. Bár ez elsőre ijesztőnek tűnhet, szerencsére azon ráktípusok közé tartozik, amelyeket otthoni vizsgálatok, anyajegyellenőrzés során is könnyen észrevehetünk – és a gyors felismerés jelentősen megnöveli a kezelés eredményességét és így a túlélési esélyeket is – írja az Egészségkalauz.

 

Mire kell figyelni az anyajegyellenőrzés során?

Az otthon végzett rendszeres önellenőrzések jelentősége vitathatatlan. Rachel Nazarian, MD, New York-i bőrgyógyász a Verywell Health-nek elmondta, hogy ha a bőrét rendszeresen átnézi, úgy tisztába kerül annak "normális" állapotával, így könnyebben észreveheti később az apróbb változásokat vagy vagy új foltokat, amelyek figyelmet igényelhetnek.

Az önvizsgálat különösen fontos, ha korábban már diagnosztizáltak valakinél bőrrákot, vagy ha fokozott rá a kockázat. Az éves bőrgyógyászati vizsgálatok során az orvos csak egy adott pillanatban látja az anyajegyeket és bőrelváltozásokat, ezzel szemben az otthoni ellenőrzések során szorosabban nyomon követhetjük.

A szakemberek azt javasolják, hogy az önellenőrzés során készítsen a telefonjával fotókat az anyajegyeiről (főleg az atípusosakról) és mellette jegyezze fel azok méretét. Így legközelebb, amikor önvizsgálatot végez, már könnyen észreveheti az esetleges változásokat. Vannak, akik még azt is tanácsolják, hogy egy rajzon vagy egy fényképen jelezze, hogy a bőrén hol találhatóak anyajegyek - így felfigyelhet azokra, melyek újonnan keletkeztek (gyakran nem egy már meglévő anyajegy fordul át melanómába).

ABCD-módszer

A bőrrák, különösen a melanóma korai felismerésében rendkívül fontos az úgynevezett ABCD-módszer, mellyel könnyebben felismerhetőek a gyanús anyajegyek:

A - Aszimmetria: az anyajegy szabálytalan, nem szimmetrikus.
B - Szegély, határ (Border): az anyajegy határa nem különül el jól a bőr többi részétől, hanem inkább elmosódott. A normális anyajegyek határai általában egyenletesek, határozottak.
C - Szín (Color): többféle árnyalat is megjelenik egy anyajegyen belül, nem pedig egyenletesen barna.
D - Átmérő (Diameter): ha az anyajegy átmérője nagyobb, mint 6 mm (körülbelül egy ceruza radírja), az gyanúra adhat okot.
Ezen kívül fontos felfigyelni minden új anyajegyre, illetve az olyan foltokra, sebekre, melyek véreznek, illetve nem gyógyulnak.

(Kiemelt kép: Freepik)