A lézeres távolságmérő előnyei

A lézeres távolságmérő egy nagyon hasznos kis műszer, amellyel gombnyomásra mérhetünk nagyobb távolságokat is. Ez az eszköz nagyban megkönnyíti a mérési folyamatokat azok számára, akiknek munkakörükhöz tartozik a távolság- és felületmérés. Azonban nem csak a szakemberek veszik hasznát, hanem a magánemberek is, a hétköznapi mérések, esetleg felújítások alkalmával. 

2021. november 15., 09:16

Szerző:

Régen nem volt más választásuk az embereknek, fogták a jól bevált mérőszalagot, szükség szerint beigazították, közben papírra feljegyezték a mért számokat, összeadták, és a végeredmény szerencsés esetben pontos is volt. Az ilyen mérések több szempontból is bajosak voltak, hiszen igen időigényes és körülményes feladat volt, főleg, ha nagyobb távolságokat vagy felületeket kellett lemérni. Arról nem is beszélve, hogy általában két embert követelt ez a feladat. A műszaki fejlődésnek köszönhetően, lézeres távolságmérővel könnyedén, mérési hibák nélkül, tudjuk elvégezni a nagyobb méréseket kültéren és beltéren egyaránt. A kínálatban találhatunk piros és zöld fénnyel rendelkező típusokat. Az utóbbi előnye, hogy kültéri helyszíneken is rendkívül jól látható. A piros lézerfény tűző napsütésben, a szabadban kevésbé vagy egyáltalán nem látható, de beltéri használatra vagy árnyékos kültéri helyekre tökéletesen megfelel. A kényelmet még inkább növeli a multifunkciós LCD kijelző, amely sötétben és tűző napsütésben kivilágítható, így az adatokat minden körülmény között könnyedén leolvashatjuk. Sőt, el is tárolhatjuk őket, a mért számokat össze is adhatjuk, és még területet és térfogatot is mérhetünk vele. A készülék típusától függően, léteznek Bluetooth-interfésszel ellátott típusok is, amelyek lehetővő teszik az adatok átvételét a mobiltelefonra vagy a táblagépre. 

Amennyiben építőipari vagy más terepi munkákhoz keresünk lézeres távolságmérőt, akkor fontos, hogy olyat válasszunk, amely ellenálló konstrukcióval rendelkezik, illetve ellenálljon a por és a víz káros hatásainak. Érdemes megfelelően magas IP-szabványú készüléket választani, hiszen ez ilyen típusok megakadályozzák a műszer károsodásának kockázatát. Az ilyen eszközöket nyugodtan használhatjuk csapadékhullás esetén is. Gumis borításuknak köszönhetően az ütéseknek is ellenállnak. 

Felvetődik a kérdés, hogy hogyan képes ez az eszköz ilyen méréseket végezi. A válasz a fizikában keresendő. A lézernyaláb, amit kibocsát magából az eszköz, visszaverődik a mért síkról, aztán visszatér a mérőműszerhez. Az eszköz ezután feldolgozza a mért távolságot, és így születik meg a mérési adat. 

A lézeres távolságmérő legnagyobb előnye, a hagyományos mérőszalagos társával szemben a pontosság. Az ilyen eszközök kevésbé hajlamosak a mérési hibák produkálására. Ez abban az esetben történhet meg, ha helytelenül kezeljük azt. A másik nagy előnye, hogy a nagyobb mérésekhez nincs szükség két emberre, így jelentősen felgyorsítja és leegyszerűsíti a mérést. Az így végzett mérések rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhetők. Csupán be kell kapcsolni a készüléket, ráirányítani a lézerpontot az adott felületre, majd a nyomógomb segítségével aktiválni a mérést. 

Amikor lézeres távolságmérőt vásárlunk, több dologra érdemes odafigyelni, hiszen sokféle típus van már a piacon.  Az első, amire érdemes figyelni, az a működési, mérési tartomány. Otthoni, hétköznapi használatra a 20 vagy 30 méteres elég lehet. A komolyan darabok 40-től hosszabb távok mérését is lehetővé teszik. A professzionális készülékek 120 métert is érzékelnek, a komolyabb, nagy hatótávolságú lézerek pedig akár 1500 méter távolságig képesek mérni. Ezen kívül fontos az is, hogy milyen pontos mérésre van szükségünk.  A legtöbb rövid és közepes hatótávolságú eszköz +/- 5 mm eltéréssel végzi el a mérést, ami szinte elenyésző. Ha komolyabb eszközt szeretnénk, akkor olyan típust kell választanunk, ahol ez a szám csupán 1-2mm. Gondoljuk át, hogy milyen körülmények között és hol szeretnénk használni a lézeres távolságmérőt, hiszen teljesen más eszköz felel meg otthoni használatra, az építkezéseken elvégzett mérésekhez, a mezőgazdaságba, erdőgazdaságban és az energetika területén. 

A mérések során figyeljünk az eszköz helyes használatára is, hiszen a lézerfény káros lehet a szemre. Ezért mérés előtt mindig győződjünk meg arról, hogy nem veszélyeztetünk kívülálló személyeket.

 

Kiemelt Kép: Pixabay.

Amikor új cipőt és táskát szeretnénk beszerezni, akkor az általában két célból történhet: vagy alkalmi viselethez, vagy a mindennapokra szeretnénk táskát és cipőt választani. Tekintsük át, hogyan érdemes belefogni ebbe, hogy valóban a legjobbat találjuk meg mindkettőből.

Az, hogy a stressznek számos negatív hatása ismert, senkinek sem új dolog: a csapból is az folyik, hogy mindent el kell követnünk a mérséklése érdekében. Ám arról már jóval kevesebb szó esik, mi mindenből tevődik össze testi-lelki jóllétünk, és hogyan hat párkapcsolatainkra, ha valamelyik területén megbomlik az egyensúly. Mik a jelei, hogy éppen ez történik, és mikre figyeljünk oda, hogy a saját és társunk közérzete is kielégítő maradjon? Cikkünkből kiderül!

A szépségápolás alapvető része a hajápolás is. Ha valóban szép és egészséges tincseket szeretnénk, akkor foglalkoznunk is kell vele. A rendszeres hajvágás, a megfelelő termékek és hajápolók használata egészségesen csillogó hajat fog eredményezni. Azonban vannak olyan külső tényezők, amelyek kevés idő alatt is képesek kárt okozni benne.