A látogatók szeme láttára született meg a Debreceni Állatkert tündéri lámacsikója, amely csak a többi lámát köpi majd le

2019. június 4., 14:59

Szerző:

Húsvét után újra gyarapodott a lámacsalád – újságolta büszkén a Debreceni Állatkert a Facebookon.

A fekete-fehér, most négynapos jövevény a látogatók szeme láttára született. Az erős és egészséges lámacsikó a gondoskodó szüleinek köszönhetően szépen cseperedik, sőt, már játszadozik egy hónapos nagytestvérével, noha még sokat pihen a Nagyerdő árnyékot adó fái alatt. Mivel a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, így

a bébicsődör – felnőve és elérve az ivarérettséget – elköltözik majd, 

de a nyár folyamán még biztosan látható lesz a hét egyedre bővült lámacsaládban a debreceni állatkert lámakifutójában.

Fotó: Debreceni Állatkert

A dél-amerikai tevefélék legnagyobb termetű faja a láma (Lama glama). A Dél-Amerika bokros, füves területeiről származó lámák társas és barátságos állatok. Hangulatukat testbeszédük is jelzi: ha füleik felállnak és farkuk lazán lelóg, akkor nyugodtak, ha viszont hátracsapják füleik, akkor veszélyt éreznek.

A közhiedelemmel ellentétben a lámák csak saját fajtársaikat köpik le, főleg dominanciaharcok során.

A debreceni lámacsalád látogatóbarát és a családjukon belüli kommunikációjuk ezen formája ritka jelenség.

2021. április 13., 12:24

Az építőiparban sokszor hatványozottan igaz, hogy az olcsó megoldás lesz végül a drágább. Az előírások szigorodásával és a technológia fejlődésével azonban ennek ellenkezője is egyre többször igazolódik be. Nézzük tehát, mikor jön jól, ha az előírásoknak igazán vékony rétegben is megfelelő hőszigetelést, a BACHL Vákumpanelt választjuk.

2021. április 11., 12:31

Parkinson-kór. Tudjuk, látjuk, felismerjük. Hazánkban mintegy harmincezer beteget tartanak számon. Április 11. a Parkinson-kór világnapja. Egy érintett, Moravcsik Andrea írása.

 

2021. március 28., 12:07

A Mocsárosdűlő 156 hektáron helyezkedik el a III. kerületben. Van itt erdő, mező, legelő, kaszáló és természetvédelmi terület. Egyik oldalon a Pók utcai panelok, másik oldalon a panorámás villák szegélyezik. Dimény András képriportja.