A kábel, ami mindenre megoldás: mire használható pontosan a koax kábel?

A koax kábel hasznosítása kapcsán bizonyára a televíziózás jut a legtöbbek eszébe, hiszen a kábeltípus széleskörű alkalmazása gyakorlatilag egybe forrt a tévé készülékek elterjedésével. Persze ennél jóval több mindenre használható kábelekről van szó, a koax ugyanis meglehetősen sokoldalú kábel.

2021. november 30., 09:20

Szerző:

Mit tud a koax kábel? 

A koax kábel hasznosításának célja a rádiófrekvenciás jelek továbbításában rejlik. Speciális szerkezet jellemző rá, ami egy belső vezető ér mellett dielektrikumból, fémhálóból, valamint külső szigetelésből tevődik össze.

A televíziók, rádiók, lejátszók, telefonok és egyéb elektromos eszközök térnyerésével népszerűvé váló koax kábel fémhálója egyébként az elektromos árnyékolás szempontjából roppant fontos. Vagyis a belső éren továbbított jelet segít védeni a külső zavaroktól.

A teljes megnevezés koaxiális kábel, de a hétköznapi szóhasználatban csak koax kábelként szokás hivatkozni rá. Ami a feltalálását illeti, Oliver Heaviside angol villamosmérnök nevéhez köthető a szabadalmaztatása még az 1880-as évből.

Heaviside a távíró vezetékek tanulmányozásával foglalkozott. Közben arra a felfedezésre jutott, hogy a vezetékek szigeteléssel való körbetekerése nemcsak csökkenti a jelveszteséget, de tartósabbá is teszi a kábeleket. Ebből kiindulva alkotta meg, illetve szabadalmaztatta a világon elsőként a koax kábelt.

Mi mindenre megoldás a koax kábel? 

A video-, hang- és egyéb adatátvitel mind szóba jöhet a koax kábel hasznosítása kapcsán. Talán a koaxiális kábel televízióhoz történő csatlakoztatása a leginkább ismert megoldás. Lényeges, hogy kifogástalan minőségű és megfelelő vastagságú kábelt válasszunk a megvalósításhoz, mivel a rossz minőségű változatok negatívan befolyásolhatják a TV-készülék vételi képességét.

A fejlettebb technológiának számító HDTV-hez is szóba jöhet a koax kábel vastagabb, úgynevezett RG-11 típusa.  Mivel nagyobb átmérővel rendelkezik, ennek köszönhetően a jelek hatékony átviteléhez is megfelelő lehet.

Az internetkapcsolat jeleinek átvitelére az RG-6 koax kábel is alkalmasnak bizonyulhat. Az RG-6 kábel által biztosított kedvezőbb jelminőség, a vastagabb szigetelés, illetve speciális árnyékolás optimális megoldást biztosíthat a zavartalan internetkapcsolat megteremtéséhez.

A felsoroltakon túl videóhoz is hasznosítható a koax kábel. Természetesen a digitális videojelek továbbítása szempontjából is fontos a minőségi kábelválasztás.

Milyen egy koax kábel felépítése?

A szemléltetés végett célszerű belülről kifelé részletezni magát a felépítést. Úgynevezett belső vezető található meg a koax kábel legbelső rétegeként. Ez sodrott, illetve tömör vezeték egyaránt lehet. Mivel kiváló vezetőképességgel bír, emiatt legtöbbször rézből készítik.

Fontos szempont, hogy a kábel várhatóan lesz-e kitéve fokozott mechanikai igénybevételnek. Hogyha ez a lehetőség fennáll, akkor réz bevonatú acél belső vezetőt javasolt használni, mert az acél mechanikai szempontból előnyösebb tulajdonságokkal bír.

A koax kábel felépítésének következő egysége a szigetelés. Jellemzően polietilén, polipropilén, vagy pedig politetrafluoretilén alkotja ezt a réteget. Egyes koaxiális kábel típusoknál félig hézagos szigetelés található. Ennek a sajátossága, hogy a lyukak helyén levegő funkcionál szigetelő anyagként.

Szintén lényeges elem az árnyékoló réteg. Az esetek zömében fonott réz árnyékolás használata a bevett gyakorlat, mivel hajlítható megoldásról van szó, amelynél a hajlítás hatására az árnyékolás nem gyengül.

Végül a burkolatot érdemes megemlíteni. Főként a PVC burkolat a legnépszerűbb megoldás, amivel a koax kábel külső rétegeként találkozni lehet.

Meddig maradnak a koax kábelek? 

A folyamatos innovatív technikai fejlesztések eredményei egyre inkább azt vetítik előre, hogy a sokáig bevált megoldásnak számító koax kábeleket széleskörben optikai hálózat fogja leváltani. Sikerült ugyanis megoldani, hogy a hálózatban futó optikai szál sérülésmentesen legyen képes a jel továbbítására.

Méghozzá lényegesen nagyobb sebességgel. Ráadásul nemcsak a gyorsaság lehet a váltás hozzáadott értéke. Az optikai kábelt alkalmazó távközlési hálózatok nagyságrendekkel stabilabban képesek működni, jelentősen csökkentve ezzel együtt a kellemetlen üzemzavar valószínűségét.

 

Bár úgymond a láthatáron van már a kedvezőbb megoldást ígérő alternatíva, ettől függetlenül a koax kábel még mindig hatékony és megbízható eszköze lehet a jel továbbításának akár tv, akár internet használatakor.

Persze a remélt hatékonyság érdekében kifizetődő lehet, ha a kábel kiválasztását kellő körültekintéssel, a minőségre fókuszálva sikerül megoldani.

14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.