A francia nő, a francia férfi és a házimunka

Ünnepi jó hírrel rukkolt elő nőnap alkalmából az Insée francia statisztikai hivatal: adatai szerint a francia nők napi elfoglaltságai között csökken a háztartási munka aránya, a korábbi éveknél kevesebb időt töltenek el a bevásárlás-takarítás-mosás-főzés-mosogatás taposómalmában, s ezzel párhuzamosan a férfiaknál ellenkező irányú tendencia mutatkozik. Mielőtt azonban elhamarkodottan arra következtetésre jutnánk, hogy a családi otthonokban rövidesen bekövetkezik a nők és férfiak közötti azonos tehermegosztás, érdemes közelebbről megvizsgálni a számok mögötti valóságot.

2012. március 8., 20:56

Manapság egy átlagos francia nő hétköznaponként közel 4 órát foglalkozik háztartási tennivalókkal, negyedszázaddal ezelőtt (1986-ban) még öt óráját vette el a napi kötelező robot. Kézenfekvő a feltételezés, hogy a kieső egy óra terheit a férjek vagy élettársak – a sokat emlegetett új generáció tagjai – vették magukra. És valóban, a mai francia férfiak mérhetően több időt áldoznak a háztartásban adódó feladatokra, mint 25 évvel ezelőtt: pontosan 6 perccel többet. A mosógép megtöltése vagy kiürítése, a tiszta edény elpakolása naponta 2 óra 3 percet vesz el egy átlagos francia férj, családapa, vagy élettárs szabadidejéből. Nem kell különleges matematikai képesség annak belátásához, hogy a nők teljesítménye ennek duplája.

Ha azonban méltányosak akarunk lenni, mindenképpen el kell ismernünk, hogy többet foglalkoznak a gyermekeikkel, mint a náluk idősebbek a maguk idejében - napi 14 percet , azaz 9 perccel többet, mint a 80-as évek közepén -, emellett növelték részvételüket (+ hat perccel) a bevásárlásban és/vagy a főzésben, s ezzel párhuzamosan visszafogták (10 perccel) a barkácsolásra vagy kertészkedésre elpazarolható időt. Bizonyos területeken igenis tapasztalható a mentalitás (óvatos) módosulása. Ez azonban nem általánosítható. A statisztikák arról árulkodnak, hogy minél kényelmetlenebb némely házimunka, annál kevésbé törik magukat érte a férfiak, vasalásra például alig 15 százalékuk vállalkozik. Mindent egybevetve, nehéz lenne azt bizonyítani, hogy a nők a férfiak áldozatos tehervállalása következtében töltenek ma kevesebb időt a háztartással.

Michel Dué, az Insée vezető munkatársa úgy látja, a nők egyedül maguknak köszönhetik, hogy megszabadultak néhány házkörüli tennivalótól. Ez egyébként legalább részben annak tudható be, hogy nincs is nagyon választásuk. Ha a munkájuk miatt fáradtan és későn érnek haza, egyszerűbb, ha készételt tálalnak fel a családnak, ahelyett, hogy nekiállnának krumplit hámozni, s ugyanezért persze az ablakpucolásra is kevesebb energia jut. A 25-49 éves nők körében ez a hozzáállás természetes és szinte általános, ennek a korosztálynak mintegy 84 százaléka állásban van.

A házimunkára szánt idő csökkenése azonban számos más tényezőre is visszavezethető. Sokan gondolják, hogy a dolgozó nők válláról a háztartási alkalmazottak vették át a terheket, de ezt a kényelmet csak a családok 12 százaléka engedheti meg magának. Elterjedt nézet az is, hogy az internetes vásárlások jelentős időnyereséggel járnak, ami tény, de ezzel a lehetőséggel a háztartások alig egy százaléka él. Nagyságrendi változást a technológiai fejlődés idézett elő, a háztartási gépek tömeges elterjedése szabadította meg a nők többségét a házimunka rabságától. Az előző 20 évben a háztartások 90 százalékában mindennapos felszerelésé vált a mikrohullámú sütő, s a mosogatógép is minden második család konyhájában megtalálható. A háztartási gépek nemcsak a munkát takarítják meg, a felszabaduló idővel is megajándékozzák tulajdonosukat – elsősorban a nőket.

Az előző évtizedekben a társadalmi normák is megváltoztak, a mai háziasszony minden otthoni feladatot igyekszik jól és gyorsan elvégezni, de nem érez bűntudatot akkor sem, ha nem minden sikerül tökéletesen - állapítja meg a statisztikus. Különböző vizsgálatok adatai azt igazolják, hogy a férfiak és a nők (a szakmai és otthoni időt együttvéve) naponta közel azonos időt fordítanak munkára, a kettő közötti arány a férfi és a nő közötti munkamegosztás függvénye, ez azonban egyre rugalmasabban oszlik meg a felek között. Amikor a férfi felvállalja az otthoni porszívózást, a nő több időt tölthet a munkahelyén. Ha azonban a felek közötti feladatmegosztás módosulása a ma ismert ritmusban megy végbe, még legalább 30 év kell ahhoz, hogy az otthoni tehervállalás kiegyenlítődjék a nők és férfiak között.