5 dolog, amit évente ellenőrizni kell az otthonunkban

Otthonunkat azért szeretjük, mert melegséget és biztonságot ad. Ehhez az érzéshez természetesen szükség van arra, hogy rendben tudjuk életünk legfontosabb színterét, és meggyőződjünk arról, hogy sem számunkra, sem mások számára nem jelent veszélyt. Miket kell rendszeresen ellenőrizni ahhoz, hogy biztonságban tudjuk magunkat és otthonunk többi lakóját? Tudjuk biztosítani lakásunk biztonságát, vagy jobb, ha igénybe vesszük szakemberek segítségét is?

2022. szeptember 19., 10:29

Szerző:

5 dolog, amit muszáj évente ellenőriztetni

Ugyan otthonunk látszólag jó állapotú, mégis számos olyan meghibásodás előfordulhat, ami rejtve marad szemünk elől. Ahogy fogainkat is ajánlott megmutatni a fogorvosnak évente, hogy kiszűrje a számunkra nem látható problémákat, otthonunkat is érdemes ilyen szemmel nézni, így megtalálva azokat a hibákat, amik később már csupán komoly pénzek árán orvosolhatók.

Fűtési rendszer

A fűtési rendszert ugyan az év csupán egyik felében használjuk, mégis az egyik legfontosabb, hogy ezzel minden rendben működjön. Sokszor előfordul, hogy nem a használat alatt, hanem a tavaszi vagy a nyári időszakban történik a baj, így csak a hűvösebb idő beálltával vesszük észre, hogy valami nem úgy működik, ahogy megszoktuk. Előfordulhat, hogy az egész rendszer működésképtelen, de egy meglazult tömítés is okozhat gondokat, például csöpögő radiátort.

Egy víz-gáz- és központifűtés-szerelő segítségével kiszűrhetjük az esetleges meghibásodásokat. A panel villanyszerelést akkor ajánlott igénybe venni, ha lakásunkban árammal működik a fűtés, s ezzel együtt az egész hálózatot ellenőrizheti a szakember.

Kémény

Ugyan a kémény kapcsolódik a fűtési rendszerhez, mégis teljesen más gondoskodást igényel. Ma már a kéményt a legtöbben nem úgy használják, ahogy eleink, mégis továbbra is használatban van, így ellenőrzésére rendkívüli gondot kell fordítanunk. Mivel ezen keresztül távoznak a különböző égéstermékek, ma sem hiábavaló a kéményseprők munkája, sőt!

Amennyiben egy társasházi ingatlanhoz nincsen cég bejegyezve, a szakember ingyen kimegy elvégezni a munkát. A magánházaknál sem kell nagy összeggel számolni, ám az őszi időszakban rendkívül elfoglaltak a kéményseprők, úgyhogy ha nem szeretnénk az utolsó pillanatra hagyni a kémény rendbetételét, nem érdemes kivárni a fűtési szezont.

Villamosenergia-hálózat

Ugyan sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, az elektronikus hálózat körbevesz bennünket a szó fizikai értelmében is, hiszen a padlótól kezdve a falakon át a plafonig futnak a vezetékek. Különösen régi építésű ház vagy lakás esetén érdemes évente ellenőriztetni a hálózatot, ugyanis ma már akkora terhelésnek tesszük ki, amit egy-egy ingatlan épülésekor elképzelni sem tudtak.

A hálózat állapotát leginkább egy hagyományos vagy panel villanyszerelléssel lehet felmérni. De a mi segítségünkre is szükség van: míg a szakember dolgozik, fontos, hogy senki ne kapcsolja be az áramot az ingatlanban. Ha semmi jelet nem érzékelünk, a szerelő még időben találhatja meg az esetleges probléma forrását, és az előtt orvosolhatja, hogy komolyabb, akár életünkre is veszélyt jelentő gond adódna.

Falak

A falak ellenőrzése különösen azokon a helyeken szükséges, ahol könnyebben penészedhetnek, így a fürdőszoba és a garázs vagy pince azok a helyek, amiket érdemes ellenőrizni. Nyáron ugyan kevésbé okoz gondot, de ahogy jön a hidegebb időjárás, láthatóvá válnak a fekete foltok. A mennyezetet is átnézhetjük időről-időre, ugyanis egy elmozdult cserép is komoly károkat tud okozni egy esősebb időszakban, amit minél hamarabb észreveszünk, annál könnyebben javítható.

Klíma

Ugyan a klímát jellemzően nem használjuk az év minden napjában, nem érdemes figyelmen kívül hagyni évenkénti ellenőrzését és tisztíttatását. Ez a feladat ugyan könnyűnek tűnik, mi magunk nem tudjuk elvégezni, ám egy szakember rövid idő alatt felkészítheti az ingatlanban elhelyezett klímákat a következő szezonra.

Plusz óvintézkedések

Plusz intézkedésekkel tehetünk azért, hogy pár problémát megakadályozzunk, vagy értesüljünk róluk akkor is, ha a szakember nem áll rendelkezésre. Ilyen a szén-monoxid érzékelő, ami azonnal jelzi, ha baj van. Egy fürdőszobai ventilátor beszerelésével is sokat tehetünk a későbbi problémák elkerüléséért, de akár egy páraelszívó vagy épp párásító is sokat segíthet.

Találjunk jó szakembert!

Ugyan egyes apróságokat, mint például a radiátorok légtelenítése, mi is elvégezhetünk, ám a jó szakember kulcsfontosságú, ha otthonunk biztonságáról van szó. Az a legjobb, ha van egy megbízható szerelőnk, aki jól ismeri a házunkat, és évente visszajár ellenőrizni. Ha ennek híján vagyunk, ismerősök útján találhatunk valakit, de akár online értékelések alapján is eldönthetjük, hogy ki lesz a legmegfelelőbb számunkra.

Otthonunk karbantartása a mi feladatunk, de jó szakemberek segítségével hamar kiderül, ha probléma van, és azelőtt uralhatjuk, mielőtt komolyabb gond adódna belőle.

(x)

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.