4 tipp, hogy minden rendben menjen a lakásfelújítás során

Végre belevágsz a lakásfelújításba, és azt szeretnéd, hogy minden a tervek szerint történjen? Ehhez érdemes tudatosan felkészülnöd, hogy biztosan ne érjenek kellemetlen meglepetések a korszerűsítés során. Hogyan teheted meg mindezt? Íme 4 valóban működő tipp!

2022. augusztus 30., 13:10

Szerző:

1. Tervezd meg előre!

Hogyan fog kinézni a fürdőszoba? Milyen lesz a nappali? Mekkora a rendelkezésedre álló maximális költségvetés? Mikor szeretnéd elkezdeni és befejezni a munkálatokat? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre érdemes pontos válaszokat adni, mielőtt még szerszámot ragadnál vagy szakembert hívnál.

A legfontosabb, hogy konkrét elképzeléseid és céljaid legyenek - így soha nem menet közben kell majd kitalálnod a következő lépéseket. Akár lakberendező vagy lakásfelújító szakemberrel is konzultálhatsz, hogy közösen találjátok meg otthonod jövendőbeli stílusát, illetve azt is kitalálhatjátok, hogy üveggyapot vagy éppen kőzetgyapot szigetelés lenne-e a legmegfelelőbb választás.

2. Készítsd fel otthonod a felújításra!

Ha nem akarod, hogy otthonod valódi csatatérré változzon a felújítás idejére, készítsd elő alaposan a terepet. Vidd ki vagy takard le bútorvédő fóliával az asztalokat, székeket és szekrényeket egyaránt, hogy a fúrás-faragás közben ne essen bajuk értékeidnek.

Könnyítsd meg a saját dolgodat, és rakd el a fiókokba vagy az ágyneműtartóba a kisebb tárgyakat is, hogy a nagy sürgés-forgás során még csak véletlenül se törjön össze semmi egy-egy hirtelen mozdulat következtében. Fordíts kellő időt az előkészületekre, hogy minél gördülékenyebben menjen a felújítás. Akár egyedül vagy szakember segítségével vágsz bele a kivitelezésbe, a megfelelően előkészített munkaterület hatalmas terhet fog levenni a vállakról.

3. Ami nem megy, bízd szakemberre!

Nincs is rosszabb érzés annál, mint amikor a kivitelezés köszönőviszonyban sincs az eredeti elképzelésekkel. Ízléstelen fugaszélesség, pontatlanul illesztett tapéták, hézagos szigetelés és egyenetlen festés - ezek mind az amatőr munka jellegzetességei.

Előzd meg a bajt, és amiben nem vagy magabiztos, inkább bízd rá egy valódi szakemberre. A szakemberek nem csak precízen végzik el az adott munkát, de az anyagbeszerzésről is gondoskodnak, ezért nem történhet meg az, hogy túl kevés vagy éppen túl sok csempét rendelsz például a fürdőszoba felújításához.

TIPP: Kérj több árajánlatot is, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot választhasd. Persze ne csak az árat nézd, hanem a szakik referenciáit is vedd szemügyre, hiszen hiába olcsóbb némelyik szakember munkája, ha az általa biztosított színvonal nem felel meg az ízlésednek. Ne sajnáld az időt az ideális szakember kiválasztására, hiszen a saját lakásod igényessége és ízléses megjelenése múlik rajta.

4. Értesítsd előre a szomszédokat!

Ugye te sem szeretsz hangos fúrás és flexelés zajára ébredni? De máris elviselhetőbb, ha legalább előre tudod, hogy melyik nap számíthatsz a zajra. Éppen ezért még idejében értesítsd a szomszédokat a felújítási munkálatok kezdetéről és időtartamáról. Csak írj egy rövid szöveget, amelyben feltünteted a munkálatok várható kezdő és záró időpontját, vagy szólj személyesen a szomszédoknak. Hidd el, értékelni fogják.

A lakásfelújítás csak akkor lesz sikeres, ha minden lépését előre megtervezed. Ha már pontosan tudod, hogy mit és hogyan tervezel felújítani, illetve a kőzetgyapot, az üveggyapot és az XPS polisztirol szigetelések közül is kiválasztottad a megfelelőt, már csak a lakásod kell előkészíteni a felújítás idejére. Amit nem tudsz egyedül vagy baráti segítséggel megoldani, azt mindenképpen szervezd ki szakember számára, hogy a végeredmény valóban lehengerlő legyen. Áll hozzá tudatosan, és a lakásfelújítás eredménye önmagáért fog beszélni!

(x)

Tegnap 16:59

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.

2024. április 16., 19:12

A csodás lila virágaival pompázó orgona elbűvöl a látványával és az illatával, ám azt kevesen tudják, hogy az ehető növények közé tartozik. Mi több, kiváló immunerősítő, erős gyógyhatású növény.