4 tipp, hogy minden rendben menjen a lakásfelújítás során

Végre belevágsz a lakásfelújításba, és azt szeretnéd, hogy minden a tervek szerint történjen? Ehhez érdemes tudatosan felkészülnöd, hogy biztosan ne érjenek kellemetlen meglepetések a korszerűsítés során. Hogyan teheted meg mindezt? Íme 4 valóban működő tipp!

2022. augusztus 30., 13:10

Szerző:

1. Tervezd meg előre!

Hogyan fog kinézni a fürdőszoba? Milyen lesz a nappali? Mekkora a rendelkezésedre álló maximális költségvetés? Mikor szeretnéd elkezdeni és befejezni a munkálatokat? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre érdemes pontos válaszokat adni, mielőtt még szerszámot ragadnál vagy szakembert hívnál.

A legfontosabb, hogy konkrét elképzeléseid és céljaid legyenek - így soha nem menet közben kell majd kitalálnod a következő lépéseket. Akár lakberendező vagy lakásfelújító szakemberrel is konzultálhatsz, hogy közösen találjátok meg otthonod jövendőbeli stílusát, illetve azt is kitalálhatjátok, hogy üveggyapot vagy éppen kőzetgyapot szigetelés lenne-e a legmegfelelőbb választás.

2. Készítsd fel otthonod a felújításra!

Ha nem akarod, hogy otthonod valódi csatatérré változzon a felújítás idejére, készítsd elő alaposan a terepet. Vidd ki vagy takard le bútorvédő fóliával az asztalokat, székeket és szekrényeket egyaránt, hogy a fúrás-faragás közben ne essen bajuk értékeidnek.

Könnyítsd meg a saját dolgodat, és rakd el a fiókokba vagy az ágyneműtartóba a kisebb tárgyakat is, hogy a nagy sürgés-forgás során még csak véletlenül se törjön össze semmi egy-egy hirtelen mozdulat következtében. Fordíts kellő időt az előkészületekre, hogy minél gördülékenyebben menjen a felújítás. Akár egyedül vagy szakember segítségével vágsz bele a kivitelezésbe, a megfelelően előkészített munkaterület hatalmas terhet fog levenni a vállakról.

3. Ami nem megy, bízd szakemberre!

Nincs is rosszabb érzés annál, mint amikor a kivitelezés köszönőviszonyban sincs az eredeti elképzelésekkel. Ízléstelen fugaszélesség, pontatlanul illesztett tapéták, hézagos szigetelés és egyenetlen festés - ezek mind az amatőr munka jellegzetességei.

Előzd meg a bajt, és amiben nem vagy magabiztos, inkább bízd rá egy valódi szakemberre. A szakemberek nem csak precízen végzik el az adott munkát, de az anyagbeszerzésről is gondoskodnak, ezért nem történhet meg az, hogy túl kevés vagy éppen túl sok csempét rendelsz például a fürdőszoba felújításához.

TIPP: Kérj több árajánlatot is, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot választhasd. Persze ne csak az árat nézd, hanem a szakik referenciáit is vedd szemügyre, hiszen hiába olcsóbb némelyik szakember munkája, ha az általa biztosított színvonal nem felel meg az ízlésednek. Ne sajnáld az időt az ideális szakember kiválasztására, hiszen a saját lakásod igényessége és ízléses megjelenése múlik rajta.

4. Értesítsd előre a szomszédokat!

Ugye te sem szeretsz hangos fúrás és flexelés zajára ébredni? De máris elviselhetőbb, ha legalább előre tudod, hogy melyik nap számíthatsz a zajra. Éppen ezért még idejében értesítsd a szomszédokat a felújítási munkálatok kezdetéről és időtartamáról. Csak írj egy rövid szöveget, amelyben feltünteted a munkálatok várható kezdő és záró időpontját, vagy szólj személyesen a szomszédoknak. Hidd el, értékelni fogják.

A lakásfelújítás csak akkor lesz sikeres, ha minden lépését előre megtervezed. Ha már pontosan tudod, hogy mit és hogyan tervezel felújítani, illetve a kőzetgyapot, az üveggyapot és az XPS polisztirol szigetelések közül is kiválasztottad a megfelelőt, már csak a lakásod kell előkészíteni a felújítás idejére. Amit nem tudsz egyedül vagy baráti segítséggel megoldani, azt mindenképpen szervezd ki szakember számára, hogy a végeredmény valóban lehengerlő legyen. Áll hozzá tudatosan, és a lakásfelújítás eredménye önmagáért fog beszélni!

(x)

Valaha a baseball sapkák kifejezetten férfias viseletnek számítottak, azonban ez már megváltozott, ugyanis számtalan kifejezetten hölgyek számára készült darabot fellelhetünk a piaci kínálatban. Ráadásul mára az uniszex viseletek is egyre népszerűbbé váltak a szebbik nem képviselőinek köreiben, így tehát a baseball sapkák is szépen lassan beszivárogtak az aktuális trendekbe. Hogyan viselhetjük tehát ezeket nőként, hogy valóban stílusos megjelentést kapjunk általuk?

Amikor lakást vagy házat keresünk, nem csak a válogatásba fektetett energia, a felújítás miatti izgalom, vagy épp a költözés lebonyolításának logisztikája, amely nagy feladatot ró ránk. Hanem maga a felelősség is, hogy a következő évekre, évtizedekre választunk otthont maguknak. Éppen ezért az ideális élettér keresését megfelelő tájékozódás után tanácsos elkezdeni. Nézzük, mire érdemes figyelnünk!

A szeptember beköszöntével ismét kitárják kapuikat az iskolák, ez pedig a szülők számára több fronton is kihívást jelent. A szükséges tankönyvek és íróeszközök beszerzése mellett a gyerek étkeztetését is meg kell tervezni, ilyenkor pedig felmerül a kérdés: fizessünk menzát, vagy inkább készítsünk minden nap szendvicset számára? Alábbi cikkünkben a menzás étkeztetés és az otthonról biztosított fogások előnyeinek is utánajárunk, hogy megkönnyítsük a döntést!

Hazánkban a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente akár 40 ezer vadgázolás történhet. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó, ami a gépjármű alvázára rögzítve a beépített hangszórónak köszönhetően jelzi érkezésünket az állatvilágnak. A fejlesztők egy mégis bekövetkezett vad által okozott baleset esetén a keletkezett kárt öt munkanapon belül megtérítik ügyfeleiknek egymillió forintig.

Otthonunkat azért szeretjük, mert melegséget és biztonságot ad. Ehhez az érzéshez természetesen szükség van arra, hogy rendben tudjuk életünk legfontosabb színterét, és meggyőződjünk arról, hogy sem számunkra, sem mások számára nem jelent veszélyt. Miket kell rendszeresen ellenőrizni ahhoz, hogy biztonságban tudjuk magunkat és otthonunk többi lakóját? Tudjuk biztosítani lakásunk biztonságát, vagy jobb, ha igénybe vesszük szakemberek segítségét is?