Védelem alá kerülnek a nyílt tengerek

Az ENSZ tagállamai maratoni, negyvenórás ülés után megállapodtak a nyílt tengerek élővilágának védelmét célzó első nemzetközi biodiverzitási egyezmény szövegéről – közölték a tárgyalócsoportok helyi idő szerint szombat este New Yorkban.

2023. március 5., 11:47

Szerző:

A tárgyalások elsődleges célja az volt, hogy a jövőben a világ óceánjainak legalább harminc százaléka védelem alá kerüljön. A megállapodás értelmében eljárásokat kell kidolgozni a gazdasági projektek, expedíciók és egyéb, a tengereken folytatott tevékenységek környezeti összeegyeztethetőségének ellenőrzésére. Az egyezmény célja továbbá, hogy a nyílt tengerek biológiai sokféleségét nemzetközileg kötelező érvényű védelem alá helyezze. 

A világ óceánjainak kétharmada nyílt tenger, és ezért nagyrészt a jogi szabályozáson kívül eső terület. A nyílt tengerek védelméről szóló megállapodásról immár tizenöt éve folynak tárgyalások. 

Röviddel a szombati New York-i áttörés előtt az óceánokról szóló panamai nemzetközi konferencia résztvevői – köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió – megegyeztek arról, hogy közel húszmilliárd dollárral támogatják a tengerek védelmét. Csak az amerikai kormány 77 projektre mintegy hatmilliárd dollárt ajánlott fel.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hosszúszárnyú gömbfejű delfinek (Globicephala melas) úsznak a Földközi-tengerben a katalóniai Begur partjai előtt 2020. május 26-án. Fotó: MTI/EPA/EFE | Fran Arnau)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.