Változtatni kellene az étkezési szokásainkon

Egy új tanulmány szerint az emberi táplálkozással kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás 2100-ig csaknem 1 Celsius-fokkal járulhat hozzá a felmelegedéshez.

2023. március 7., 06:25

Szerző:

A Nature Climate Change című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozási szokások megtartása esetén az élelmiszerfogyasztás önmagában elég lesz ahhoz, hogy a felmelegedés meghaladja éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak elkerülésére a párizsi klímamegállapodásban megszabott ideális 1,5 Celsius-fokot, és megközelítse a 2 Celsius-fokos felső határértéket. 

A tanulmány a különböző modellek vizsgálata alapján megállapította, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásához főleg három élelmiszerforrás járul hozzá: az állatok (tehenek, juhok és kecskék) húsa, a tejtermékek és a rizs fogyasztása. A kutatás alapján ezek egyenként legalább 19 százalékkal járulnak hozzá az élelmiszer okozta felmelegedéshez, a legjelentősebb, 33 százalék a hús hozzájárulása. 

A kutatók számításai szerint 2030-ra a metán az élelmiszerek által okozott felmelegedés 75 százalékáért lesz felelős, míg a szén-dioxid és a dinitrogén-oxid teszi ki zömmel a fennmaradó részt. 

Catherine C. Ivanovich, a Columbia Egyetem éghajlatkutatója, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, a politikai döntéshozóknak tudomásul kell venniük, hogy az élelmiszerágazat metánkibocsátása jelentős a felmelegedés szempontjából. 

Ivanovich, valamint a Floridai Egyetem és az Environmental Defense Fund kutatói a jelenlegi fogyasztási szokások alapján kiszámították az egyes élelmiszerfajták által termelt három fő gáz mennyiségét. Ezután öt populációban az éves kibocsátást a különböző gázokra lebontva határozták meg. Végül az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó testülete által is használt éghajlati modellel vizsgálták a kibocsátások hatását a levegő hőmérsékletének változására. 

A tanulmány jelentőségét hangsúlyozva Meredith Niles, a Vermonti Egyetem élelmiszer-rendszerekkel foglalkozó tudósa, aki nem vett részt a kutatásban, arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem vesszük figyelembe az élelmiszereket, akkor globálisan nem tudjuk elérni éghajlati céljainkat. 

A tanulmány olyan ajánlásokkal is szolgál a globális élelmiszer-termelés és -fogyasztás megváltoztatására, ami korlátozhatja a felmelegedést. Ezek közül több már ismert vagy be is vezették. 

Joe Biden amerikai elnök már két évvel ezelőtt beszélt a kongresszusban arról, hogy a fedőnövények ültetésével lehetséges a légkörből szén-dioxidot kivonni. Számos tanulmány azt javasolta, hogy a húsfogyasztás csökkentésével szorítsák vissza a húsukért tartott állatok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét. Kalifornia pedig két éve kötelező élelmiszerhulladék-újrahasznosítási programot indított, hogy csökkentse a romló élelmiszer bomlása okozta kibocsátást.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Mészáros János)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.