Több száz hektáron ég az erdő Berlin mellett

326 hektárt sújt a katasztrófa, ráadásul az oltást nehezízi, hogy az égő terület talaja tele van lőszerrel és gránátokkal. 

2023. június 5., 19:41

Szerző:

Több száz hektáron pusztít erdőtűz a németországi Brandenburg tartományban, Berlin közelében. A fővárostól délre fekvő Jüterbognál hétfőn már ötödik napja lángol vagy füstöl az utóbbi hetek aszályában kiszáradt növényzet. A perzselődő felületet és a tűzfészkek által elzárt területet együttvéve 326 hektárt sújt a katasztrófa. A lángok terjedését segíti, az oltást pedig nagyban nehezíti, hogy a terület egykor katonai gyakorlótér volt, a talaj így nagy számban rejt elhagyott lőszert, gránátokat és egyéb robbanásveszélyes tárgyakat. Vasárnap este és hétfő délelőtt több detonációt is jelentettek.

A tűzoltók megfelelő járművek híján nem jutnak a tűz közvetlen közelébe, ezért egy védelmi sáv kialakításán dolgoznak és drónokkal követik a helyzet alakulását. A védelmi sávot folyamatosan figyelik és nedvesen tartják, hogy a lángok ne terjedjenek lakott terület felé. Ez helyes stratégia – véli a világ egyik legrangosabb klímaváltozás-kutató intézete, a potsdami PIK (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung) geoökológusa, Kirsten Thonicke. Ilyen esetekben meg kell tanulni „együtt élni a tűzzel", és oltás helyett a lángok tovaterjedésének megakadályozására kell törekedni – mondta a szakértő a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Mint mondta, a tüzet érdemes a terület természeti megújulásaként, "új kezdetként" felfogni, és hozzá kell szokni az erdőtűz ezen formájához.

Berlinben, a főváros körül elterülő Brandenburgban és Németország északkeleti térségének további nagy részén az utóbbi évek után az idén is súlyos aszállyal indul a nyár, a csapadék hiánya rendkívüli állapotból lassan megszokottá válik. A régióban április vége óta, bő öt hete nem volt számottevő csapadék. Jüterbog környékén a következő napokban előfordulhat szórványosan zápor, zivatar, ez azonban nem csökkenti lényegesen az tűzveszélyt – nyilatkozott az RBB-nek Raimund Engel, a tartományi kormány erődtűzvédelmi megbízottja.

(Kiemelt képünkön: Tűzoltók küzdenek a tűzzel egy Jüterbog melletti erdőterületen. Fotó: Sz: Thomas Schulz/TNN/dpa via AFP)

18:57

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.