Befellegzett a reptéri bőröndfóliázásnak, ha elfogadják az EP javaslatát

Szigorítana a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokon az Európai Parlament. A növekvő hulladékmennyiség kezelése és az újrahasznosítás ösztönzése érdekében szigorítaná a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatot az Európai Parlament.

2023. november 23., 18:28

Szerző:

Az Európai Bizottság által javasolt, 2030-ig 5 százalékos, 2035-ig 10 százalékos, 2040-ig pedig 15 százalékos általános csomagoláscsökkentési célok mellett az EP-képviselők a műanyag csomagolások csökkentésére vonatkozó célokat is meg kívánnak határozni. Ezt az EP 2030-ig 10 százalékos, 2035-ig 15 százalékos, 2040-ig 20 százalékos célértékek mellett rögzítené.

A jogaszvilag.hu értesülése szerint az EP betiltaná a könnyű, 15 mikron vastagság alatti műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják.

Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.

Az EP-képviselők továbbá azt is el szeretnék érni, hogy az uniós országok 2029-re biztosítsák, hogy a csomagolásokban található anyagok – műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton – 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

(Kiemelt kép: utazók átsétálnak a kölni/bonni repülőtér indulási csarnokán 2023. július 18án. Fotó: Henning Kaiser/dpa via AFP)

 

 

 

Az elmúlt fél évben jelentős mennyiségű csapadék hullott le Magyarországon, a talaj pedig számos helyen telítődött, nem szivárgott el a víz, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának – mondta az InfoRádióban Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus a szúnyoginvázió kapcsán.