Európa kettő százaléka él jó levegőben. Mi nem!

Hazánkban is kétszer akkora értékeket mértek, mint az elfogadható.

2023. szeptember 20., 20:16

Szerző:

Európa lakosainak 98 százaléka olyan helyen él, ahol a légszennyezettség meghaladja a WHO által meghatározott határértéket. Észak-Macedóniában a legrosszabb a helyzet, ott az emberek közel kétharmadának lakóhelyén az elfogadható értékek négyszeresét is meghaladják a mért adatok a Guardian kutatása alapján – írja a 444.hu.

Mint írják, Kelet-Európában sokkal szennyezettebb a levegő, mint a kontinens nyugati felén. Az egyedüli kivétel Észak-Olaszország, ahol a határérték négyszeresét is meghaladja a légszennyezettség.

A felmérés szerint Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, a régió többi országához hasonlóan nálunk is kétszer akkora értékeket mértek, mint a még elfogadhatóak.

Szakértők szerint a PM2.5 szennyezés évente körülbelül 400 ezer ember halálát okozza a kontinensen. Kibocsátásáért elsősorban a közlekedés, a tüzelés és a mezőgazdaság felelős. Káros hatásai pedig leginkább a gazdaságilag visszamaradottabb régiókat sújtják.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu arhív)

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.