Július 4. volt a legforrób nap eddig a történelemben

Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja: az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) szerdai közlése szerint július 4. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta, megdöntve ezzel az előző napra, július 3-ra rögzített rekordot.

2023. július 5., 17:30

Szerző:

Július 4-én, kedden a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 Celsius-fokot, míg egy nappal korábban az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) által közölt érték 17,01 Celsius-fok volt. Ez utóbbi is rekordot döntött, mivel meghaladta az addigi legforróbbként számon tartott, 2016. augusztusában mért 16,92 fokot. 

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig még folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Nino légköri jelenség előjeleként.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forróság az India északi részén, Rádzsasztánban találhatü Dzsaiszalmer külterületén, közel a pakisztáni határhoz. Fotó: Maxime Gruss / Hans Lucas / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.